Viktor Orban cade la pace cu Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Budapesta negociază cu Bratislava o înţelegere interstatală. Aflat la Bratislava, premierul ungar, Viktor Orban, a convenit cu omologul său slovac, Iveta Radicova, să soluţioneze problema dublei cetăţenii printr-un acord interstatal.

Înţelegerea a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă comune unde s-a specificat că negocierile privind această propunere vor începe în februarie, la întâlnirea comisiei guvernamentale mixte slovaco-ungare. Radicova a precizat că astfel de înţelegeri există şi cu alte state.

Premierul slovac a apreciat promisiunea lui Orban că guvernul ungar nu va face campanie în Slovacia. În ceea ce priveşte dreptul de vot al celor cu dublă cetăţenie, Radicova a menţionat că acesta figurează în acordurile cu celelalte ţări, dar ar fi straniu dacă cineva ar vota în ambele state, de pildă în alegerile pentru Parlamentul European.

Este posibil ca, printr-un astfel de acord, problema dublei cetăţenii a maghiarilor din Slovacia să se soluţioneze favorabil în condiţiile în care, potrivit legislaţiei în vigoare, persoana care solicită cetăţenia altei ţări o pierde automat pe cea slovacă. Până acum, 25 de persoane au fost lipsite de cetăţenia slovacă.

Miercuri, guvernul Radicova  a acceptat propunerea ca, în viitor, să se renunţe la această prevedere, iar cei care şi-au pierdut cetăţenia să şi-o recapete, dar există încă divergenţe în coaliţia guvernamentală cu privire la eventualele restricţii aplicate celor cu dublă cetăţenie. Cei doi premieri au subliniat importanţa acestei vizite, prima a unui premier ungur după 12 ani.

Concordie

„Ne iubim maghiarii, nu ni-i furaţi!"- acest text, în limbile maghiară, slovacă şi engleză, figura pe un afiş purtat de Igor Matovici, deputat al SaS, un partid membru al coaliţiei guvernamentale. Deputatul protesta în faţa Parlamentului slovac în clipa în care premierul Orban urma să se întâlnească cu Richard Sulik, preşedintele Legislativului.

Matovici se afla acolo cu încă doi colegi, purtând un afiş roşu pe care era desenată o inimă. Anterior, el a declarat că se opune modificării legii cetăţeniei propuse de guvern şi a apreciat că prin legea dublei cetăţenii introduse în Ungaria Orban vrea să fure maghiarii de dincolo de graniţe, relatează "Nepszava". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite