Viktor Orban: MOL părăseşte Nabucco, proiectul este în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că grupul ungar de petrol şi gaze MOL se retrage din proiectul Nabucco, prin care statele UE doresc să construiască un gazoduct din Asia Centrală, pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de gaze naturale din Rusia, transmite Bloomberg.

„Nu sunt expert, nu cunosc detaliile, dar am văzut că chiar şi compania ungară MOL părăseşte proiectul. Nabucco este în pericol", a declarat Orban la Bruxelles, într-o întâlnire cu presa.

MOL a precizat ulterior că există multe incertitudini greu de ignorat în jurul proiectului Nabucco, însă nu a confirmat sau negat informaţia transmisă de premier.

Purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco, Christian Dolezal, a declarat că societatea de proiect nu are informaţii privind plecarea acţionarului ungar, subsidiara FGSZ a MOL.

Consorţiul Nabucco, cu sediul la Viena, are acţionari companiile OMV Austria, Transgaz (TGN), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia şi RWE Germania.

Proiectul vizează construcţia unui gazoduct din regiunea Caspică până în Austria, cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Directorul general al consorţiului Nabucco, Rinhard Mitschek, a declarat în luna martie că proiectul ar putea fi restrâns şi interconectat, de la graniţa de sud a UE, cu gazoductul Tanap pregătit de Turcia şi Azerbaijan.

Între timp, Gazprom vrea să accelereze construcţia gazoductului South Stream, prin care Rusia încearcă să livreze gaze direct clienţilor din UE, evitând ţările de tranzit, precum Ucraina.

Ungaria se concentrează pe proictul concurent rus, South Stream

Orban s-a întâlnit săptămâna trecută la Budapesta cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, potrivit companiei ruse. Miller şi Orban au subliniat atunci importanţa South Stream, care satisface interesele strategice ale ambelor ţări, potrivit Gazprom.

MOL notează, în comunicatul transmis în urma declaraţiilor lui Orban, că este dedicată diversificării resurselor de energie ale regiunii, însă datorează acţionarilor câştiguri economice cât mai ridicate.

Proiectul Nabucco este împotmolit în incertitudine atât în ceea ce priveşte sursele de finanţare, cât şi sursele de alimentare cu gaze naturale.

Guvernul ungar are 26,8% din acţiunile MOL, fiind cel mai mare acţionar al companiei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite