„Negustorul morții” îşi va executa pedeapsa într-o închisoare din SUA rezervată teroriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficantul rus de arme Viktor Bout, cunoscut ca „negustorul morții", își va executa pedeapsa de 25 de ani de detenție într-o închisoare din statul Illinois rezervată teroriştilor, potrivit cotidianului „Kommersant", citat de RIA Novosti.

Avocaţii lui Bout nu vor contesta hotărârea, scrie „Kommersant", întrucât tribunalul american a decis plasarea acestuia într-o închisoare de securitate medie din Marion, statul Illinois, şi nu în celebra închisoare de maximă securitate din Florence, statul Colorado.

„Suntem mulţumiţi să aflăm că Viktor Bout va fi transferat într-o închisoare de securitate medie. Este cel mai bun rezultat posibil, având în vedere că nu este vorba despre un cetăţean american", a declarat avocatul Albert Dayan.

Publicaţia apreciază însă că declaraţiile avocaţilor privind condiţiile de detenţie ar putea fi premature, întrucât traficantul de arme va fi închis în aşa-numita Unitate pentru Managementul Comunicării (CMU), o închisoare destinată teroriştilor condamnaţi.

Deținuții de aici sunt supuşi unor restricţii severe, precum dreptul la un singur telefon săptămânal, cu o durată de cel mult 15 minute, spre deosebire de limita de 300 de minute lunar, pentru deţinuţii obişnuiţi.

Totodată, teroriştii pot fi vizitaţi numai de rude, într-o încăpere cu pereţi din sticlă, unde au dreptul să discute numai în limba engleză, iar corespondenţa lor este monitorizată, excepţie făcând numai scrisorile adresate avocaţilor, precizează sursa citată.

Printre cei deţinuţi la CMU se numără membri ai reţelei Al-Qaida şi ai grupării teroriste Al-Shahaab din Somalia.

Arestat după un flagrant al agenţilor americani, Viktor Bout a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de Tribunalul Federal din New York pentru că plănuia să vândă arme Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Procurorul general Eric Holder a declarat că Statele Unite ar putea lua în considerare extrădarea lui Bout în Rusia dacă vor primi o cerere în acest sens din partea autorităților ruse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite