Viktor Orban ia măsuri pentru calmarea pieţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ungar, Viktor Oran a arătat că e dispus să discute eventuale schimbări la controversata lege care îngrădeşte independenţa Băncii Centrale a Ungariei şi care a devenit un obstacol către obţinerea unui ajutor financiar internaţional.

Viktor Orban,a declarat vineri, într-o conferinţă de presă transmisă la televiziune, că administraţia sa consideră că un acord financiar cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional este "o misiune urgentă" şi şi-a declarat susţinerea pentru independenţa Băncii Centrale.

Discuţiile privind un acord au fost oprite din cauza obiecţiilor UE şi ale FMI la o lege adoptată săptămâna trecută, care ar ameninţa independenţa de acţiune a instituţiei şi, în consecinţă, a reprezenta un risc pentru sistemul financiar al UE.

În urma unei întâlniri cu guvernatorul Băncii Naţionale, Andras Simor, Orban a spus că aşteaptă rezultatele unei revizuiri a legislaţiei respective de către UE şi de către Banca Centrală Europeană şi a arătat că va coopera cu orice schimbări de care ar fi nevoie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Andras Giro-Szasz, a fost şi mai explicit, spunând că Ungaria "va schimba orice lege care e împotriva regulamentelor UE".

Pieţele au reacţionat pozitiv. Forintul s-a apreciat, ajungând la 315 forinţi pentru un euro, după deprecierea gravă din primele zile ale anului, când un euro ajunsese să valoreze 324 de forinţi. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe zece ani a coborât sub 10%.

Dispoziţia relativ pozitivă a pieţelor a continuat, în ciuda deciziei Agenţiei Fitch de a scădea ratingul suveran al Ungariei până la categoria "junk", după ce Moody's şi Standard & Poor's au făcut acest lucru anul trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite