Viitorul energetic al UE ar putea fi afectat de rezervele limitate ale Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa se confruntă cu incertitudini în ceea ce priveşte energia furnizată pe viitor de Rusia, pentru că rezervele de petrol şi gaze ale ţării se vor epuiza, dacă Moscova nu va investi

Europa se confruntă cu incertitudini în ceea ce priveşte energia furnizată pe viitor de Rusia, pentru că rezervele de petrol şi gaze ale ţării se vor epuiza, dacă Moscova nu va investi mai mult în acest sector şi nu va spori eficienţa energetică, potrivit "Tagesspiegel".

Cotidianul german publică un raport al Institutului pentru Cercetări Economice din Berlin (DIW) care pune la îndoială capacitatea Rusiei de a face faţă cererii tot mai mari de petrol şi gaze la nivel mondial.

Cercetătorii apreciază că rezervele existente se vor epuiza în 22 de ani dacă va fi menţinut actualul ritm de producţie. "Deşi Rusia este al doilea producător de petrol din lume, este doar pe locul al şaptelea în ceea ce priveşte rezervele cunoscute", se arată în raport.

În ceea ce priveşte sectorul gazelor, situaţia nu este atât de alarmantă. Rezervele se vor epuiza în circa 75 de ani, întrucât exporturile de gaz au crescut într-un ritm mai lent decât a apreciat Kremlinul în momentul realizării strategiei sale energetice.

Pe termen scurt şi mediu, Europa nu va fi afectată, dar pe termen lung ar putea apărea probleme, mai ales că Europa va concura cu alţi consumatori, cel mai important fiind China. Conform DIW, Rusia nu a investit suficient în sectorul energetic, iar investitorii străini sunt descurajaţi de "condiţiile politice".

De altfel, investiţiile străine în capacităţile petroliere şi gaziere au o tendinţă descendentă. Mai mult, Moscova nu reuşeşte să scadă cererea energetică internă, în condiţiile acordării unor subvenţii mari la preţul energiei.

Raportul institutului german a fost publicat în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să îşi diversifice sursele energetice, angajându-se în proiecte precum Nabucco, pentru extracţia şi transportul de gaze din Asia Centrală.

DIW notează că, în prezent, UE importă din Rusia 29% din necesarul de petrol şi o treime din cel de gaz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite