Viitorul aparţine alianţei televiziune 3D-internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia 3 D şi recepţia programelor pe ecrane mobile sunt punctele de maxim interes la salonul internaţional de la Berlin, dedicat electronicii pentru marele public. Una dintre cele mai

Tehnologia 3 D şi recepţia programelor pe ecrane mobile sunt punctele de maxim interes la salonul internaţional de la Berlin, dedicat electronicii pentru marele public.

Una dintre cele mai importante invenţii ale secolului XX a fost televiziunea. Istoria ei recentă a evoluat foarte repede de la televiziunea alb-negru, la color. Modernizările în domeniu progresează de la an la an. Pe bună dreptate, lumea se întreabă până unde se va merge.

Unii cred că viitorul televiziunii este… Internetul, alţii nici nu vor să audă de o astfel de profeţie. Recent, la Salonul internaţional de produse electronice (IFA) de la Berlin a fost prezentată televiziunea în trei dimensiuni, despre care nimeni nu se mai îndoieşte că este viitorul televiziunii, poate chiar a unui viitor apropiat.

Televiziunea în trei dimensiuni şi recepţia programelor de televiziune pe ecrane mobile au făcut parte dintre produsele de cel mai mare interes la marea expoziţie de la Berlin. Expoziţia, care s-a derulat între 31 august şi 5 septembrie, a fost catalogată drept una dintre cele mai mari din lume, de această categorie. Au fost prezenţi 1.212 expozanţi, veniţi din 32 de ţări, la actuala ediţie.

Printre punctele forte, s-a numărat demonstraţia unei metode care combină recepţia prin satelit şi recepţia terestră - efectuată de Alcatel Lucent - ce face ca o recepţie fiabilă să fie asigurată oriunde pe telefoanele mobile, chiar şi în interior.

Tehnologia foloseşte transmisii prin sateliţi geostaţionari pentru a acoperi mari întinderi la un preţ relativ scăzut, apoi dispozitive terestre pentru retransmisie, potrivit Alcatel.
Grundig, la rândul său, a prezentat un receptor teleportabil cu ecran LCD de 18 centimetri numit Savio7. Receptorul se presupune a fi "receptorul ideal pentru fanaticii televiziunii şi totodată entuziaşti pasionaţi de plimbările în aer liber".

Mai mulţi fabricanţi au creat ecrane 3 D

Institutul Heinrich Hertz a făcut o demonstraţie a ceea ce a numit "televiziunea viitorului": un ecran plat care proiectează imagini 3 D într-o cameră. Potrivit fabricantului, nu sunt necesari niciun fel de ochelari pentru acest sistem care "reperează" automat spectatorul, după care adaptează imaginile în consecinţă pentru a da impresia de volum.

Mai mulţi fabricanţi de televizoare testează actualmente ecranele în 3 D (trei dimensiuni) pe bază de tehnologii diferite. Hitachi a prezentat de curând, la Tokyo, un ecran LCD, care, datorită unui joc de oglinzi, redă în volum imaginea unui obiect filmat în prealabil din douăsprezece unghiuri diferite.
Acest obiect pare, astfel, un obiect care zboară în aer. Imaginea măsoară 4X2 centimetri şi poate să fie văzută din orice punct lateral.

La Salonul de la Berlin, a fost prezentat şi un ecran 3 D uriaş, cu o diagonală de 3,35 metri. Destinată spaţiilor publice, sau expoziţiilor, această instalaţie este un produs de marketing care poate face reclamă produselor, prezentându-le în trei dimensiuni. "3D WOWzone" este ultima evoluţie a ecranelor LCD în trei dimensiuni, pe care Philips le perfecţionează de câţiva ani.

Televiziunea interactivă, în curând o realitate?

Cu ocazia Salonului IFA de la Berlin, firma Samsung a prezentat vizitatorilor televiziunea mobilă interactivă cu demonstraţii în direct de emisiuni tv., folosind noul standard bazat pe DVB-H, în Germania.
"Samsung va mai susţine şi alte standarde pertinente, cum ar fi DVB-H CBMS în Italia, T-DMB în Germania, MediaFlo, în SUA, T/S-DMB în Coreea de Sud", a subliniat Anthony Park, director al Business Development de la Samsung Telecommunication Europe.

Tubul catodic, dintre cele mai importante invenţii ale secolului trecut

Inventatorul televiziunii nu are un singur nume. Mii de savanţi, cercetători şi tehnicieni au contribuit la crearea ei. Diferitele etape din istoria televiziunii s-au derulat de-a lungul unui secol.

1848: A fost enunţat principiul transmiterii imaginilor, dar fără posibilitatea de realizare practică
1862: În Franţa, Giovani Caselli a transmis o imagine fixă de la Paris la Amiens printr-un procedeu de foto-telegrafie
1873: Telegrafistul englez Joseph May a descoperit fotosensibilitatea seleniului, ce a fost folosit ca mijloc de "traducere" a luminii în semnale electrice
1875: Americanul John Kerr a reuşit să modifice intensitatea unei raze de lumină prin aplicarea unui curent electric (celula lui Kerr)
1883: Americanul Thomas Edison a reuşit prima transmisie electronică într-un tub vid
1887: Fizicianul german Heinrich Hertz a realizat prima transmisiune prin unde electromagnetice
1895: Fizicianul italian Guglielmo Marconi pune la punct radiotelegrafia şi transmite pentru prima dată mesaje Morse prin telegrafie fără fir
1897: Germanul Ferdinand Braun realizează primul tub catodic
1907: Inventatorul rus Boris Rosing a reuşit pentru prima dată să folosească tubul catodic pentru producerea de imagini de televiziune
1923: Inventatorul ruso-american Vladimir Zworykin a inventat un tub de vizualizare a imaginilor, "kinescopul".
1924: Inginerul scoţian John Baird a reuşit pentru prima dată să facă să apară pe un ecran o imagine ce putea fi distinsă, aceea a unei cruci de Malta.
1926: Baird şi-a ameliorat invenţia numită "televisor" obţinând imagini ce puteau fi recunoscute şi face prima demonstraţie publică concludentă la Londra.
1927: Profesorul francez Stephane Holweck realizează primul receptor de televiziune cu oscilograf catodic. Acum este văzută pentru prima dată imaginea umană pe un ecran al unui tub catodic.
1931: Prima transmisiune la distanţă realizată în Franţa de Rene Barthelemy
1936: Prima transmisiune de televiziune devine disponibilă pentru public, la Londra. În lume, existau în acel an circa 2.000 de receptoare de televiziune. BBC lansează primul serviciu de televiziune electronică de înaltă rezoluţie din lume. Jocurile Olimpice de la Berlin sunt transmise în direct pentru 150.000 de spectatori.
1940: Peter Goldmark, de la CBS, pune la punct un sistem de televiziune color.
1951: Prima emisiune publică de televiziune color este realizată de CBS
1962: Primele transmisiuni transatlantice sunt realizate cu ajutorul satelitului Telstar
1964: a fost inventat ecranul cu plasmă, la Universitatea Illinois. A urmat însă o lungă perioadă de declin a acestuia, deoarece tuburile catodice erau mai ieftine.
2006: Cel mai mare ecran cu plasmă din lume (cu diagonala de 2,6 metri) a fost expus la un salon din Las Vegas.

"Smileshutter", aparatul îndrăgostit de zâmbet

Cei peste 1.200 de expozanţi de la ediţia 2007 a IFA Berlin s-au întrecut în a stabili tendinţe pentru 2008. Una dintre ele este reprezentată de televizoarele cu plasmă dotate cu ecrane imense. O altă atracţie au fost LCD-urile rezistente la apă.

Acestea pot fi amplasate în baie sau în cabina de duş. Corporaţia Loewe s-a prezentat la târg cu modelul "Connect", care leagă lumea virtuală de cea a televizorului. Astfel, ecranul poate fi transformat în monitor pentru computer.

Aceeaşi companie a produs şi cel mai mare televizor cu ecran plat, cu o diagonală de 274,32 centrimetri. Şi cum protecţia mediului este un subiect de maximă importanţă în aceste zile, tenta ecologică nu a lipsit nici din expoziţia organizată în capitala germană. O firmă japoneză a avut ideea de a alimenta un laptop cu ajutorul energiei solare.

Logitech a avut mare success cu MX Air, un mouse care funcţionează şi dacă se află la o distanţă mare de computer. Vizitatorii japonezi s-au dat în vânt după aparatul digital de fotografiat "Smileshutter". Acesta nu funcţionează decât în cazul în care persoana fotografiată râde sau cel puţin schiţează un zâmbet. Chiar dacă publicul a fost ademenit cu fel de fel de noutăţi, adevărata expoziţie a avut loc cu uşile închise.

Au putut fi văzute doar gadgeturile care vor fi lansate în următoarele săptămâni. Companiile au creat însă şi alte aparate inedite, dar acestea sunt momentan secrete bine păzite, în condiţiile în care competiţia pe piaţă este acerbă. Ele vor fi lansate abia după ce experţii vor stabili care sunt aşteptările cumpărătorilor.

Netul ia faţa micului ecran

Televiziunea a fost invenţia secolului al XX-lea. Mulţi susţin că vremea ei a trecut şi că secolul al XXI-lea aparţine, fără drept de apel, internetului. Asta nu înseamnă că micul ecran va dispărea din peisajul de zi cu zi. Numai că se va transforma pentru a ţine pasul cu ritmul alert al vieţii moderne. Studiile arată că oamenii se uită din ce în ce mai puţin la televizor, preferând să navigheze pe web. Pentru a supravieţui, televiziunea este obligată să fuzioneze cu internetul.

Un telespectator din lumea viitorului se va aşeza comod în fotoliu şi va avea la dispoziţie trei milioane de emisiuni. O va alege pe cea preferată şi o va descărca. Aparent, acest lucru este în avantajul consumatorilor. Nimeni nu va mai fi nemulţumit de emisiunile oferite de câteva canale. Există însă şi un revers. Bugetul producţiilor tv va fi stabilit în funcţie de numărul de vizionări. Iar calitatea va avea de suferit, televiziunile axându-se pe captarea cât mai multor telespectatori, cărora le va propune subiecte "lejere".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite