Viitorul Kosovo, dezbătut la ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate deschide calea pentru independenţa provinciei sârbe Delegaţiile Belgradului şi ale liderilor de la Priştina şi-au reafirmat, la New York, poziţiile

Consiliul de Securitate deschide calea pentru independenţa provinciei sârbe

Delegaţiile Belgradului şi ale liderilor de la Priştina şi-au reafirmat, la New York, poziţiile asupra statului Kosovo. Într-o dezbatere de trei ore, desfăşurată cu uşile închise, premierul sârb Vojislav Koştuniţa şi preşedintele kosovar Fatmir Sejdiu s-au adresat Consiliului de Securitate, care încearcă să ajungă la un acord asupra viitorului provinciei sârbe.

Această dezbatere a arătat cât de mari sunt divergenţele dintre Rusia şi Occident asupra modului în care trebuie soluţionat dosarul kosovar. Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa susţin că, în condiţiile în care cele patru luni de negocieri dintre sârbi şi albanezi mediate de troica Grupului de Contact au rămas fără rezultat, este timpul acum ca provincia Kosovo să treacă la o formă de independenţă supravegheată de NATO şi Uniunea Europeană.

Bruxelles-ul a anunţat că este gata să trimită poliţişti şi jurişti în Kosovo, însă sârbii din Kosovo se opun categoric acestei soluţii, iar Rusia afirmă că declararea independenţei încalcă legile internaţionale în vigoare. Liderii de la Priştina se arată însă din ce în ce mai decişi în privinţa desprinderii provinciei de Serbia. "Nu avem timp de pierdut.

Avem nevoie de o decizie pentru independenţă şi de o recunoaştere calitativă din partea lumii democratice", a afirmat, într-un interviu acordat Associated Press, Hashim Thaci, premierul kosovar. La rândul său, premierul sârb Vojislav Koştuniţa a subliniat că Belgradul nu va renunţa la Kosovo.

Moscova ridică tonul la UE

Pe fondul dezbaterilor de la New York, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a criticat dur iniţiativa UE de a trimite forţe în Kosovo. "Intenţia de a înlocui misiunea ONU cu una a UE este de-a dreptul perfidă, pentru că, dacă această iniţiativă ar fi fost înaintată Consiliului de Securitate, deznodământul ar fi fost altul.

Problema este că unii încearcă să interpreteze Rezoluţia 1244 ca pe un document ce permite secretarului general al Naţiunilor Unite să schimbe componenţa prezenţei civile şi politice în Kosovo după bunul său plac", a explicat Lavrov. Şeful diplomaţiei ruse a amintit că decizia privind actuala misiune a ONU în Kosovo a fost luată de predecesorul lui Ban Ki-moon şi că schimbarea componenţei acesteia trebuie să treacă obligatoriu prin Consiliul de Securitate al ONU.

Lavrov şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că pe parcursul activităţii Grupului de Contact Washingtonul a fost de acord cu principiul continuării negocierilor până la rezolvarea dosarului, iar de doi ani declară invariabil că independenţa este inevitabilă.

Kosovarii, cu gândul la Europa

În cazul proclamării independenţei provinciei Kosovo şi al recunoaşterii acesteia de SUA şi statele membre UE, circa un milion de kosovari ar pleca în Europa în căutarea unui trai mai bun, arată un studiu dat publicităţii la Priştina. Astfel, circa 49% din cele 2 milioane de locuitori ai provinciei doresc să plece din cauza condiţiile economice foarte grele.

În prezent, 17% din kosovari se află la muncă în străinătate şi trimit acasă, pentru susţinerea familiilor, circa 300 milioane de euro anual.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite