Vid de putere în Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

> Mandatul preşedintelui Lahoud a expirat. Ţara se află într-o situaţie explozivă. Fostul preşedinte Emile Lahoud lasă moştenire o criză politică de proporţii în Liban, ce s-ar putea

> Mandatul preşedintelui Lahoud a expirat. Ţara se află într-o situaţie explozivă.

Fostul preşedinte Emile Lahoud lasă moştenire o criză politică de proporţii în Liban, ce s-ar putea răsfrânge asupra întregii regiuni. Guvernul a preluat conducerea ţării, în ciuda faptului că Lahoud visa să lase frâiele puterii în mâna armatei.

Libanul trece printr-o situaţie explozivă după încheierea mandatului fostului preşedinte Emile Lahoud, care a părăsit puterea fără a lăsa în urmă un succesor ales democratic. Situaţia a deschis calea unor lupte politice interne, cu atât mai mult cu cât, înainte de a părăsi postul, fostul preşedinte a declarat că armata ar trebui să preia puterea în Liban.

Conducerea statului a revenit în schimb - conform Constituţiei - premierului prooccidental Fouad Siniora. Analiştii se tem însă că situaţia ar putea duce la conflicte civile între susţinătorii actualului guvern prooccidental şi cei ai politicienilor apropiaţi de Siria, conduşi de fostul preşedinte. Pentru a ţine în frâu tensiunile existente în rândul populaţiei, guvernul a decis să trimită forţe poliţieneşti importante pe străzile capitalei Beirut. Printre altele, s-a luat chiar decizia de a închide şcolile.

Lahoud lansează fitile

Tensiunile din Liban sunt generate în mare parte de fostul preşedinte prosirian. "Dacă nu va fi ales un nou preşedinte, cu o majoritate de cel puţin două treimi, avem destui oameni care ar putea să preia puterea", a declarat Lahoud, citat de AFP.

Lahoud nu a recunoscut nici acum autoritatea guvernului, însă omul pe care el l-a nominalizat la conducerea ţării, generalul Michel Suleiman, a declarat că încă nu s-a decis ce va face. În ultimele ore ca preşedinte, Lahoud intenţiona să instaureze starea de urgenţă, pentru a-şi putea prelungi mandatul, însă din fericire pentru democraţia din Liban, nu putea face acest lucru decât cu sprijinul guvernului, pe care însă nu îl recunoaşte.

Eşec în parlament

Pentru a deveni preşedinte, un politician trebuie să fie votat de cel puţin 66% din parlamentari. Ultima încercare de a alege un şef de stat a avut loc chiar vineri, însă opoziţia prosiriană a blocat scrutinul. Următorul vot va avea loc abia pe 30 noiembrie. "Susţinem actualul guvern şi respectarea Constituţiei", a anunţat Departamentul american de Stat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite