Victoria lui Nikolici complică situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ultranaţionalist Tomislav Nikolici şi-a adjudecat preşedinţia Serbiei, dar reuşita sa ridică semne de întrebare privind formarea unei coaliţii care să asigure guvernarea.

Fostul ultranaţionalist Tomislav Nikolici a fost ales preşedinte al Serbiei, în urma celui de-al doilea tur al prezidenţialor, desfăşurat duminică. Fost aliat al defunctului preşedinte Slobodan Miloşevici, Nikolici, în vârstă de 60 de ani, l-a învins pe preşedintele în exerciţiu, Boris Tadici (54 de ani).

Potrivit rezultatelor după numărarea voturilor din 99,07% din secţii, Nikolici a obţinut 49,51% din voturi, în timp ce Tadici a întrunit 47,35% din sufragii. Rata de participare a fost de 46,32%. Astfel, 1.544.259 de voturi au fost pentru Nikolici, iar 1.476.868 pentru Tadici, diferenţa fiind de 67.391 de voturi, relatează site-ul postului B92.  98.215 din voturi (adică 3,15%) au fost declarate nule.

Victoria lui Tomislav Nikolici a fost anticipată, printr-o eroare, de Uniunea Europeană, care a publicat, înaintea închiderii secţiilor de votare, un mesaj care anunţa alegerea acestuia. E-mailul, trimis redacţiilor de ştiri, a fost urmat de un alt mesaj care cerea să „nu se ţină cont de cel trimis în urmă cu câteva minute". Potrivit oficialilor europeni, la originea gafei s-a aflat o „eroare tehnică" produsă de sistemul de transmitere a comunicatelor. Un diplomat a explicat pentru AFP că, în funcţie de rezultatul scrutinului, au fost pregătite două proiecte de comunicate, „ca în cazul altor alegeri".

„Un seism electoral"

Victoria fostului ultranaţionalist, convertit în proeuropean, a fost neaşteptată, având în vedere că sondajele de opinie îl dădeau drept favorit pe Boris Tadici, cu 58%. „Este un seism electoral", a comentat analistul politic Slobodan Antonici. Nikolici şi-a luat astfel revanşa, după ce a fost învins de Tadici la alegerile din 2004 şi 2008.

Tadici, care şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte la începutul lunii aprilie, cu nouă luni înainte de încheierea mandatului său, pentru a permite organizarea alegerilor generale la 6 mai, şi-a recunoscut înfrângerea încă înainte de anunţarea rezultatelor oficiale.

De cealaltă parte, Nikolici, care în urmă cu doar câţiva ani declara că ar prefera ca Serbia să devină o provincie rusească decât membră a Uniunii Europene, a dat asigurări că  ţara sa „îşi va menţine calea europeană". El a afirmat însă că alegerile pe care le-a câştigat s-au referit „la rezolvarea problemelor economice create de Partidul Democrat" al lui Tadici.

De altfel, principala temă din campanie fost starea economică, având în vedere că şomajul a atins un nivel-record: 24%. Nikolici a promis să crească impozitele pentru bogaţi şi să redistribuie banii către cei defavorizaţi, precum şi să atragă investitori.

O situaţie complicată

În momentul de faţă, bătălia se dă pentru formarea unei coaliţii în Parlament. Deşi partidul lui Nikolici a obţinut cele mai multe locuri în Parlament la alegerile din 6 mai, nu deţine majoritatea în legislativ. Democraţii lui Tadici şi socialiştii lui Ivica Dacici s-au clasat pe locurile doi şi trei, anunţând că vor forma o coaliţie. Analişti politici citaţi de AFP nu exclud însă ca partidul lui Nikolici să încerce să ajungă la o înţelegere cu socialiştii.

Miza este mare întrucât, potrivit Constituţiei, premierul va fi din cadrul formaţiunii ce va fi în măsură să asigure o majoritate parlamentară. Deşi Dacici a afirmat că înţelegerea cu democraţii rămâne valabilă, a recunoscut că lucrurile sunt destul de complicate, notează „The Washington Post". „Preşedintele numeşte premierul, iar întrebarea este pe cine va alege", a afirmat socialistul. Principalii actori politici trebuie să ajungă la un acord privind formarea Guvernului până la 5 septembrie.

"Trebuie să acţionăm pentru a ne debarasa de corupţie.''
Tomislav Nikolici preşedintele ales al Serbiei

Un personaj controversat

Cunoscut ca „groparul", după ce s-a aflat la conducerea unui cimitir din Kragujevaci, Tomislav Nikolici şi-a fondat, în 2008, propria formaţiune,  Partidul Sârb al Progresului, după ce a fost, timp de mai mulţi ani, „mâna dreaptă" a ultranaţionalistului Vojislav Seselj în cadrul Partidului Radical Sârb. Nikolici, care nu şi-a ascuns părerile proruse, pledează acum pentru integrarea europeană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite