Victoria Fidesz, pe placul investitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obţinerea celor două treimi în Parlament duce la aprecierea forintului şi, pe termen lung, la revigorarea economiei ungare. Printre priorităţile liderului Viktor Orban se numără micşorarea numărului de parlamentari, dar şi acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor din ţările vecine.

Cu puţin timp înaintea încheierii turului doi al alegerilor parlamentare din Ungaria, previziunile indicau că Fidesz va obţine cele două treimi din totalul de 386 de mandate din parlamentul unicameral de la Budapesta.

După primul tur, partidul lui Viktor Orban  deţinea deja 206 de locuri, iar pentru a îndeplini obiectivul de două treimi îi mai lipseau 52 din cele 121 puse în joc. Cum în circumscripţiile rămase candidaţii Fidesz se aflau pe primul loc şi era necesară doar o majoritate simplă şi prezenţa la urne a 25 la sută din alegătorii din circumscripţiile respective, acest obiectiv părea realizabil.

Ce va putea face Fidesz cu două treimi?

Investitorii străini vor răsufla uşuraţi în perspectiva unui guvern Fidesz-creştin democraţi, cu majoritate absolută în parlament. Orban va putea soluţiona probleme dificile lăsate în suspensie de guvernele precedente, a declarat Nigel Rendell, specialist în strategia ţărilor emergente, de la RBC Capital din Londra.

Dacă noul guvern va reuşi să facă reformele necesare, Ungaria va deveni una dintre cele mai atractive ţări din Europa centrală, a precizat el. Deja, în ultimele săptămâni (după victoria din primul tur a Fidesz), moneda naţională - forintul - s-a apreciat cu peste 15% faţă de euro.

Orban, primit cu căldură de o bătrână din sudul Ungariei

image

Îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării, cuprinsă de ani de zile de criză economică şi aflată de cinci ani sub un program de austeritate, este o prioritate a noului guvern. Cele două treimi îi asigură lui Orban un câmp larg de acţiune, de la schimbarea sistemului electoral şi până la numirea membrilor Curţii Constituţionale. Unul dintre obiectivele care şi le-a propus Fidesz şi care întâmpină de-acum o puternică opoziţie, este schimbarea circumscripţiilor Budapestei.

Noul proiect vizează crearea unor unităţi teritoriale mult mai extinse, ceea ce va însemna desfiinţarea unor circumscripţii tradiţionale existente de peste un secol.Va implica însă şi reducerea unui mare număr de posturi în administraţia capitalei şi lichidarea unor fiefuri ale opoziţiei: în mod tradiţional, multe dintre cartierele Budapestei votează cu socialiştii sau cu liberalii.

Copiii, lăsaţi să se „exprime“  la vot Foto: Reuters

image

O altă iniţiativă a Fidesz pe care Orban o va putea realiza este reducerea numărului de parlamentari de la 386 la aproximativ 200. Dar legea prioritară a partidului este acordarea dublei cetăţenii maghiarilor de dincolo de graniţe. Deocamdată nu se cunosc condiţiile în care se va realiza acest lucru, dar, conform declaraţiilor lui Orban şi ale viitorului ministru de Externe, Janos Martony, nu va fi vorba de o măsură care va conferi cetăţenia în bloc, ci mai degrabă de facilitarea obţinerii acesteia. În plus, maghiarii din ţările vecine nu vor avea drept de vot. Deja Slovacia a protestat împotriva măsurii, afirmând că victoria Fidesz şi legea cetăţeniei vor influenţa dramatic alegerile parlamentare din această ţară.

Orban se delimitează de extrema dreaptă

Acordarea dublei cetăţenii urmăreşte să contracareze propaganda în această direcţie a partidului de extremă-dreapta Jobbik. Orban, om politic de centru-dreapta, vicepreşedinte al Partidului Popular European, doreşte să se delimiteze de extrema dreaptă din Ungaria. El a refuzat orice alianţă cu Jobbik şi s-a pronunţat, indirect, împotriva Gărzii Ungare.

Chiar dacă înaintea turului doi celelalte partide aflate în competiţie au încercat să împiedice instaurarea „dictaturii unui singur partid", paradoxal, acest rezultat ar scuti Fidesz de un eventual şantaj al extremei drepte în procesul de guvernare. De altfel, potrivit unui sondaj al Institutului „Nézöpont", 57 la sută din cei chestionaţi după primul tur de scrutin consideră că  obţinerea celor două treimi ar fi benefică pentru Ungaria.

Protestul „Marşul vieţii“, faţă de extrema dreaptă



Protest faţă de extrema dreaptă

În pofida rezultatelor neaşteptate obţinute de Jobbik, care a înregistrat în primul tur 17 la sută, societatea civilă ungară se pronunţă împotriva ascensiunii extremei drepte. Astfel, la 18 aprilie, zeci de mii de persoane au participat la „Marşul vieţii", organizat cu prilejul Zilei Holocaustului din Ungaria.

A fost cea mai mare mişcare civică din Ungaria din ultimii 18 ani la care au participat evrei şi unguri,  numeroase personalităţi politice nu numai de la socialişti, ci şi din Fidesz, din Partidul Creştin Democrat şi din noul partid LMP, reprezentanţi ai unor ONG-uri, ai bisericilor istorice din Ungaria. În cuvântările lor, aceştia au luat poziţie în favoarea democraţiei şi împotriva brutalităţilor extremei drepte.

Un taxi de dreapta la Budapesta

image

„Taxiurile Jobbik“, cu harta Ungariei Mari

image

„O companie de taxiuri sută la sută ungurească! Are cel mai mic tarif din Budapesta, iar clienţii fideli şi cu aceleaşi vederi de dreapta primesc un card de reduceri".

Cel puţin aceasta este reclama  pe care şi-o face JobbTaxi, companie care poartă însemnele partidului Jobbik şi împărtăşeşte vederile naţionaliste ale extremei-drepte din Ungaria. 

Taximetrele sunt uşor de recunoscut după tricolorul roşu, alb, verde aplicat pe caroserie şi reclama pe internet cu harta Ungariei Mari, cu graniţe care includ o parte din România, din Slovacia şi Serbia.

Un şofer al JobbTaxi a explicat jurnaliştilor că din moment ce există o firmă evreiască de taximetre în Budapesta, este normal să existe şi una sută la sută ungurească.

JobbTaxi, înfiinţată anul trecut în septembrie, are momentan un parc autorestrâns, însă promite să crească odată cu numărul susţinătorilor formaţiunii de extremă dreaptă condusă de Gabor Vona.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite