Victimele uitate ale furiei oceanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> La trei ani de la cutremurul care a devastat sud-estul Asiei, situaţia în regiune rămâne tragică. O mare parte dintre supravieţuitorii tsunamiului devastator care a măturat la 26

>> La trei ani de la cutremurul care a devastat sud-estul Asiei, situaţia în regiune rămâne tragică.

O mare parte dintre supravieţuitorii tsunamiului devastator care a măturat la 26 decembrie 2004 coasta a 13 state din sud-estul Asiei şi a ucis peste 200.000 de persoane continuă să trăiască la limita subzistenţei în aşezări improvizate şi fără niciun ajutor concret.

Situaţia este cu atât mai tragică cu cât se datorează în cea mai mare parte incapacităţii guvernelor de a cheltui banii primiţi sub formă de ajutoare din întreaga lume.

Treisprezece state din sud-estul Asiei au celebrat ieri împlinirea a trei ani de la tsunamiul devastator ce a avut loc pe 26 decembrie 2004 şi care a curmat viaţa a peste 200.000 de persoane. Tsunamiul din urmă cu trei ani a avut loc în urma unui cutremur subacvatic, ce a produs cel mai mare dezastru natural din zonă, din ultimul secol.

Indonezia a fost ţara cea mai afectată de furia apelor, rapoartele oficiale ale autorităţilor vorbind în acest caz de peste 128.000 de morţi, o mare parte dintre aceştia nemaifiind găsiţi niciodată. Aproximativ 1.000 de persoane au participat ieri la o ceremonie în aer liber, în memoria victimelor tsunamiului, într-un mic orăşel din apropierea Calangtown, din provincia cea mai dur lovită de furia naturii, Aceh. Totodată, mai multe ceremonii mai mici au avut loc la gropile comune şi la moscheile din provincia Aceh, ce a fost cea mai apropiată de epicentrul cutremurului.

De altfel, două treimi dintre victimele din Indonezia erau din această regiune.
Organizaţiile umanitare susţin că mai sunt încă foarte multe de făcut pentru refacerea zonelor afectate.

Puţine progrese, multă durere

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a anunţat că a ajutat patru milioane de oameni să-şi refacă locuinţele distruse, dar că este nevoie de un angajament pe termen lung pentru a se putea reconstrui întreaga zonă afectată. Federaţia a arătat, într-un raport în care sunt trecute progresele din ultimii trei ani, că va fi nevoie de încă cel puţin doi ani pentru a se încheia operaţiunile de reconstrucţie.

Cea mai mare problemă, în majoritatea statelor afectate, rămâne faptul că guvernele nu au reuşit să cheltuiască banii primiţi sub formă de ajutoare. Astfel, guvernul din Sri Lanka nu a cheltuit decât 55,7% din fondurile primite sub formă de ajutor internaţional, a anunţat Transparency International. Conform datelor oferite de Transparencuy International, comunitatea internaţională a trimis peste 1,1 miliarde de dolari.

Autorităţile au cheltuit până în luna martie doar 55% din sumă, fără a se şti concret ce s-a întâmplat cu restul banilor. "Diferenţa dintre cantitatea acordată şi cea cheltuită a fost un subiect controversat care nu are o explicaţie credibilă", se arată în comunicatul TI. "Fondurile au fost utilizate de guvern în alte scopuri.

Nu există vreo evidenţă care să explice destinaţia sumei dispărute", se mai arată în comunicatul organizaţiei internaţionale. În această ţară au murit peste 30.000 de persoane.


Thailanda a ţinut, de asemenea, ceremonii de comemorare a victimelor pe întreaga zonă de coastă afectată de tsunami. Peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în această ţară, aproximativ 40% din ei fiind turişti străini.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite