Viaţa scumpă i-a scos pe evrei şi pe arabi în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150.000 de persoane au protestat în marile oraşe din cauza creşterii vertiginoase a preţurilor. Cabinetul de coaliţie al premierului Benjamin Netanyahu se confruntă cu cea mai gravă criză de la instaurarea guvernului.

Paradoxal, nu este vorba de procesul de pace din Orientul Mijlociu sau de iminenta declaraţie de independenţă a viitorului stat palestinian împotriva căreia premierul şi ministrul său de externe, Avigdor Liebermann, s-au angajat într-un demers viguros de  lobby. Ei au încercat să convingă cât mai multe state europene (inclusiv România) să nu susţină la Adunarea Generală a ONU iniţiativa palestiniană. Dar nu aceste probleme i-au scos pe israelieni în stradă, ci creşterea preţurilor.

Preţurile locuinţelor au explodat

Peste 150.000 de persoane au ieşit la sfârşitul săptămânii pe stradă în 11 oraşe israeliene, protestând în primul rând împotriva preţurilor locuinţelor. Sloganul sub care au mărşăluit demonstranţii a fost „poporul cere justiţie socială" şi „vrem justitţie, nu caritate". Pentru prima dată după 16 ani, la Nazaret, evreii şi arabii au demonstrat împreună.

Protestele, mai reduse ca dimensiuni, au început în urmă cu două săptămâni când pe bulevardul Rotschild din Tel Aviv tinerii au creat „un oraş" al corturilor. Ei au vrut astfel să-şi manifeste nemulţumirea faţă de creşterea vertiginoasă a chiriilor şi preţurilor caselor. Nimeni nu a avut curajul să le demoleze sau să ia măsuri administrative împotriva organizatorilor. Un alt aspect interesant este faptul că, deşi cercurile guvernamentale au vrut să le prezinte drept acţiuni  ale stângii, s-a constatat la faţa locului, potrivit „Haaretz", că printre demonstranţi s-au aflat în aceeaşi măsură simpatizanţi sau chiar alegători ai Likud, partidul premierului.

Potrivit ultimului sondaj, premierul a scăzut la 30%, cetăţenii fiind nemulţumiţi de modul în care a abordat problemele economice şi sociale.

De la brânza de vaci la manifestaţii

Deşi Israelul a înregistrat în ultimii şapte ani o rată de creştere de 4,5%, iar şomajul s-a redus de la 11% la 6%, se înregistrează un decalaj din ce în ce mai mare între bogaţi şi săraci, unul dintre cele mai mari din lumea occidentală. În 2011, ţara s-a situat pe locul cinci în această privinţă printre statele membre ale OECD. Protestele s-au declanşat la începutul verii prin acţiunea de boicotare a brânzei de vaci, ca reacţie la preţul din ce în ce mai mare al acestui produs. Necesitatea concurenţei care să regleze preţul a fost menţionată de premierul Netanyahu  şi în timpul recentei sale vizite la Bucureşti.

Personalul medical, nemulţumit

Ieri, la Ierusalim, în faţa Knessetului zeci de mii de medici şi rezidenţi au protestat cerând soluţionarea crizei din sistemul de sănătate care, potrivit participanţilor, este subfinanţat. Preşedintele Shimon Peres s-a întâlnit cu preşedintele Asociaţiei Medicale Israeliene, aflat în greva foamei de o săptămână şi a promis că va încerca să negocieze o soluţie.

Celulă de criză

Premierul a decis organizarea unei celule de criză, care să găsească soluţii pentru a reduce costurile vieţii. Deşi, Netanyahu şi-a manifestat părerea de rău faţă de difiultăţile cu care se confruntă populaţia ţării, el a avertizat asupra consecinţelor unor măsuri „iresponsabile şi populiste" care ar determina înrăutăţirea situaţiei generale a ţării. El a prezentat un program vizând accelerarea construcţiilor de locuinţe, mai ales apartamente pentru studenţi, oferind gratuit sau la preţuri mici terenuri guvernamentale pentru a determina reducerea preţurilor locuinţelor. Măsura ar trebui să ducă la construirea a 50.000 de apartamente. Protestatarii şi-au manifestat neîncrederea în acest proiect şi au declarat că vor continua demonstraţiile.

Grevă generală

Organizatorii mişcărilor de protest nu exclud ideea lansării astăzi a unei greve generale. O altă măsură preconizată este retragerea masivă, la 8 august, a unor depuneri în băncile israeliene pentru a protesta faţă de costurile3 ridicate ale administrărtii depozitelor şi cardurilor.

" Suntem conştienţi de greutăţile vieţii de zi cu zi din Israel. Unele cereri ale protestatarilor sunt justificate, altele, nu."
Benjamin Netanyahu
premierul Israelului

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite