Viaţa revine în zona devastată de tsunami
0Şcolile se redeschid în oraşele devastate la 11 martie. Statele Unite vor ajuta Japonia la reconstrucţia ţării după catastrofă. La centrala de la Fukushima, pentru răcirea reactoarelor vor fi necesare nouă luni. Starea de urgenţă ar putea fi ridicată de guvern.
La şcoala Okawa din oraşul Ishinomki, valul uriaş a ucis, la 11 martie, 74 din cei 108 de elevi. Un singur profesor a supravieţuit tsunamiului. Clădirea a fost grav avariată, iar nămolul rămas în urma urgiei încă se mai vede în curtea şcolii, notează jurnaliştii de la revista „Focus". Cu toate acestea, cei 34 de copii care au supravieţuit dezastrului încep săptămâna aceasta orele.
„Nu ştim dacă şcoala va putea fi reconstruită, dar vrem să le oferim copiilor un pic de continuitate", a declarat, pentru publicaţia germană, Kato Shigemi, reprezentant al autorităţilor din Ishinomaki. Şcoala primară Okawa nu este însă un caz singular. Peste 200 de unităţi de învăţământ din nord-estul Japoniei au fost devastate de cutremurul urmat de tsunami. Au murit copii şi profesori. Acum, autorităţile trimit dascălii şi psihopedagogii spre zonele calamitate ca să-i ajute pe micuţi să depăşească trauma. Un nou început nu înseamnă însă îngroparea trecutului.
Expoziţie de amintiri colective
În oraşul Natori, din prefectura Myagi, câteva săli de sport s-au transformat în adevărate expoziţii ale vieţii de dinainte de tragedie. Echipele de salvatori au adunat de printre rămăşiţele caselor distruse de tsunami fotografii, albume, acte, jucării - orice dovadă a vieţii de dinainte de 11 martie. Sute de oameni se perindă prin faţa pozelor atârnate de pereţii sălii de sport, scrie „Der Spiegel".
Îşi amintesc de cum arăta lumea înainte de catastrofă, iar mulţi încearcă să afle astfel un semn de la rudele sau vecinii daţi dispăruţi, în urmă cu mai bine de o lună. „Pentru oameni, albumele astea cu poze sunt un mod de a păstra viu trecutul", spune o tânără japoneză care şi-a regăsit în sala de sport-expoziţie un album cu colegii ei din şcoala primară.
Venise acolo, împreună cu mama ei, ca să predea autorităţilor câteva fotografii şi acte, pe care le-a găsit printre mormanele de moloz. „Aici, în clădire, toate amintirile oamenilor sunt ferite de ploaie", a explicat pentru revisat germană Saori Takezawa, coordonatoarea unui grup de voluntari, care au grijă de „expoziţie", ba chiar şi recondiţionează pozele distruse.
Ajutor de la americanI
Japonezii au dat o lecţie lumii întregi. Nu au predat autorităţilor doar acte şi poze, ci şi banii, bijuteriile precum şi alte obiecte de valoare găsite printre dărâmături. Din prefecturile Iwate şi Miyagi s-au strâns deja sute de mii de euro, bani care vor fi folosiţi pentru reconstrucţia zonelor calamitate.
Ajutor pentru Ţara Soarelui Răsare a promis ieri şi secretarul de stat american, Hillary Clinton, care a vizitat Japonia şi a avut o întrevedere cu împăratul Akihito şi soţia acestuia, Michiko. Ministrul nipon de Externe, Takeaki Matsumoto, a anunţat că Executivul de la Tokyo va prezenta un plan de resconstrucţie a nord-estului calamitat şi că firmele americane şi cele japoneze vor lucra împreună la aplicarea acestui plan.
.
Răcirea reactoarelor, abia în 2012
Vestea despre creşterea nivelului de iod radioactiv în apele Oceanului Pacific coincide cu un anunţ nu prea optimist făcut de operatorul centralei de la Fukushima. Tokyo Electric Power estimează că nivelul radioactivităţii va începe să scadă abia peste maximum trei luni. Preşedintele companiei de electricitate TEPCO, Tsunehisa Katsumata, a precizat, ieri, că pentru răcirea propriu-zisă a reactoarelor va fi nevoie de şase până la nouă luni. Abia după această etapă numită în limbajul de specialitate „oprire la rece" a reactoarelor, vor putea interveni tehnicienii.
Starea de urgenţă, ridicată?
Până atunci, soarta centralei de la Fukushima este în mâna muncitorilor care continuă să injecteze azot în trei dintre cele şase reactoare ca să împiedice o nouă explozie de hidrogen. Agenţia de presă Kyodo susţine că Executivul intenţionează să ridice în curând starea de urgenţă de la centrala Fukushima. Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon,Youki Edano, a precizat după o întrevedere cu şeful prefecturii că Executivul va fi capabil să ia o decizie în acest sens zilele următoare.
Oricum, mai bine ca japonezii nu ştie nimeni să arate, în acest moment, că viaţa trebuie să intre pe făgaşul ei normal. După ce au reparat mai multe drumuri avariate de seism, au redeschis aeroportul din Sendai, devastat de tsunami, japonezii încep să redeschidă şcolile din nord-estul ţării.
9 luni sunt necesare pentru răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima, a anunţat preşedintele companiei de electricitate TEPCO, Tsunehisa Katsumata.