Viktor Bout, traficant de arme: viaţa şi clienţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusul Viktor Bout a profitat din plin de prăbuşirea URSS: armele nepăzite din depozite le-a urcat în avioanele abandonate pe câmp şi le-a dus în zonele de conflict: fanaticilor islamişti, insurgenţilor africani, columbienilor, dictatorilor. Bout nu recunoaşte nimic.

Viktor Bout a fost arestat în martie 2008, într-un hotel din Bangkok, după ce a vândut arme în valoare de un million de dolari unor agenţi americani sub acoperire. Le-a spus agenţilor care s-au dat drept rebeli columbieni că le poate da 700-800 de rachete, 5.000 de arme de asalt AK-47, milioane de rezerve de muniţie, mine, explozibil C-4 şi avioane dirijate de la sol.

De atunci, SUA au încercat să îl extrădeze, Rusia - să îl repatrieze. În cele din urmă, justiţia thailandeză a decis vinerea trecută că Bout va fi extrădat în SUA, iar Rusia a acuzat "presiuni politice imense" în luarea deciziei.

SUA l-au "vânat" pe Bout încă de la începutul anilor 1990. Dacă va fi găsit vinovat de toate capetele de acuzare, rusul va fi condamnat la închisoare pe viaţă. Bout a negat tot timpul acuzaţiile formulate împotriva sa.

Cui a vândut Viktor Bout armele

image

Cele 15 avioane cargo cu care Bout tranporta arme au fost reperate pe piste din Africa, Afganistan, America de Sud şi în ţări ale fostei Uniuni Sovietice, potrivit Amnesty International

L-a ajutat pe fostul preşedinte liberian acuzat de crime de război, Charles Taylor, să detabilizeze Sierra Leone şi să preia controlul asupra diamantelor, susţine ONU.

Este suspectat că dat arme ambelor tabere în războiul civil din Angola care s-a terminat în 2002. Republica Centrafricană, Congo, Sudan şi Libia au fost şi ele printre pieţele de export ale lui Bout.

În Orientul Mijlociu ar fi dat arme talibanilor şi al-Qaeda. Bout a fost surprins de serviciile secrete europene în Iran, în 2005, şi în Liban, în 2006, în timp ce vindea arme ruseşti organizaţiei teroriste Hezbollah care se războia atunci cu Israelul.

Bout ar fi fost implicat şi într-o afacere cu Thailanda privind un submarin nuclear mic, dar sofisticat.

Grupul radical islamic Abu Sayyaf din Filipine a cumpărat arme tot de la Bout, mai spun acuzaţiile la adresa acestuia.

Bout a negat totul anul trecut, într-un interviu acordat Channel 4, dar a recunoscut că a dus arme în Afghanistan la începutul anilor 90.

image

 Analiză: De ce se teme Rusia?

Arestarea lui Bout a pus pe jar Rusia. Reacţiile prompte ale Kremlinului arată cât de important este să îl ţină pe Bout departe de curte, unde ar putea să zică tot ce ştie. Dar ce ştie traficantul? De ce se tem ruşii?

Accesul lui Bout la armament, în toţi aceşti ani, ar fi fost imposibil fără o protecţie din partea statului. El ar putea să spună multe despre reţelele ruse care continuă să vândă arme grupărilor musulmane din Somalia şi Yemen care urmăresc Jihadul. Mai ştie cum funcţionează serviciile militare ruse, interesele militare ale Rusiei în Iran şi Venezuela.

Experienţa lui Bout este veche şi ea poate să meargă până în inima campaniilor ruse de pe întreg globul. ( Citiţi aici analiza originală a lui Douglas Farah, co-autorul unei cărţi despre viaţa traficantului rus, analiză intitulată "Why Viktor Bout Has Russia Worried")

Fiu de contabil şi mecanic auto

Se ştiu puţine despre Viktor Bout (43 de ani). Fiul unui contabil şi al unui mecanic auto, s-a născut în Dushanbe, Tadjikistan, în 1967. A absolvit institutul militar sovietic pentru limbi străine şi se spune că vorbeşte cam 6 limbi. A fost ofiţer în forţele aeriene sovietice.

A început să livreze arme la începutul anilor 1990, după prăbuşirea URSS. Într-o carte scrisă în 2007 de doi experţi în securitate, Douglas Farah şi Stephen Braun şi intitulată "Comerciantul morţii", Bout ar fi început afacerea cu avioanele militare părăsite după colapsul Uniunii Sovietice. Cu ele a început să transporte arme abandonate în depozite. Pistoale, grenade, rachete, puşti.

Este căsătorit cu Alla Bout şi are o fiică care trăieşte în Spania. Este cunoscut sub opt nume diferite.

A trăit în mai multe ţări, printre care Belgia, Rwanda, Rusia, Africa de Sud, Siria.

Mai citiţi aici o analiză Forbes care spune că Viktor Bout nu putea să pună la punct reţeaua de trafic fără un înalt om de legătură din serviciile secrete din Rusia. Cine este rusul spune aici The Guardian. Un profil îi face aici şi BBC. Mai citiţi ce au scris The Independent şi New York Times. despre traficantul rus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite