Vezi cum i-a dezvăţat de fumat pe newyorkezi primarul Bloomberg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul fumătorilor din New York a scăzut extrem de mult în ultimii ani. Doar unul din şapte locuitori ai metropolei New York, însemnând 14% din populaţia oraşului, mai este astăzi depenentă de nicotină. Realizarea i se datorează primarului Michael Bloomberg, care a impus restricţii drastice pentru fumat în oraş.

Măsurile antifumat pe care le-a promovat şi aplicat edilul New York-ului au dat rezultate. Numărul americanilor adulţi, consumatori de ţigări, a scăzut cu 100.000 (11%)  din 2009 până în 2010 , relatează ,,The Wall Street Journal". În prezent, doar unul din şapte newyorkezi cu vârsta între 18 şi 24 de ani mai fumează, însemnând circa 14%. În 2003, unul din şapte locuitori ai metropolei americane era dependent de ţigarete, însemnând circa 24% din populaţia adultă.

11,20 de dolari, un pachet de ţigări

Rezultatele fantastice se datorează creşterii accizelor la ţigări care au făcut ca un pachet de ţigarete să coste în New York 11,20 dolari, echivalentul a aproximativ 35 de lei noi. Primarul Bloomberg se mândreşte mai ales cu înjumătăţirea numărului de adolescenţi dependenţi de nicotină din 2001 (18% fumători adolescenţi) până în 2010 (7% adolescenţi fumători). Datele îmbucurătoare au fost furnizate de autoritatea sanitară CDC din Atlanta şi de asociaţia medicilor din New York.

O luptă începută acum nouă ani

Edilul Michael Bloomberg, care s-a lăsat de fumat în urmă cu 25 de ani, a început o luptă aprigă împotriva consumului de ţigarete încă din 2002. Un an mai târziu, iniţiativa sa prin care se interzicea fumatul în restaurante şi baruri intra în vigoare.

image

Afiş antifumat care compară atacul asupra turnurilor gemene ale World Trade Center cu efectele dependenţei de ţigări

Amenzi usturătoare

Anul acesta, în luna februarie, primarul Bloomberg a reuşit - după dezbateri aprinse în consiliul oraşului - să extindă interdicţia şi asupra locurilor publice, precum parcurile, spaţiile deschise (ex.Times Square) şi ştrandurile. Amenda pentru cei care încalcă legea este de 50 de dolari, însemnând circa 157 lei.

Viaţă mai lungă sub dictatura nefumătorilor

Măsurile antifumat au mulţi susţinători dar au atras şi o sumedenie de critici, cele mai multe invocând libertatea individului. ,,Suntem pe drumul cel mai bun spre o societate totatlitară, dacă cetăţenii din New York sunt obligaţi să se supună unor asemenea interdicţii", a declarat Robert Jackson, reprezentant al autorităţilor locale din Manhatten, sportiv şi nefumător. Primarul Bloomberg vine cu un contraargument puternic: începând din 2002, locuitorii metropolei ,,eliberate de fumul de ţigară" trăiesc în medie cu 19 luni mai mult.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite