Veşmintele papale, de vânzare pe internet!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaticanul avertizează că persoanele care cumpără relicvele ce amintesc de Ioan Paul al II-lea comit un sacrilegiu. Site-ul on-line al Sfintei Dioceze a Romei oferă 100.000 de bucăţele

Vaticanul avertizează că persoanele care cumpără relicvele ce amintesc de Ioan Paul al II-lea comit un sacrilegiu.

Site-ul on-line al Sfintei Dioceze a Romei oferă 100.000 de bucăţele dintr-o sutană albă purtată de fostul Suveran Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea, în schimbul unor donaţii. Iniţiativa face parte din cadrul campaniei de beatificare a ex-liderului Bisericii Catolice, relatează BBC.

Site-ul web al Sfintei Dioceze a Romei, care oferă bucăţelele din sutana Papei Ioan Paul al II-lea, a fost luat cu asalt de cereri. Admiratorii fostului Suveran Pontif pot să-şi exprime dorinţa de a căpăta relicvele prin e-mail, fax sau chiar prin poştă. O sutană purtată de Ioan Paul al II-lea a fost tăiată în 100.000 de bucăţi pentru a satisface marea cerere.

Acţiunea este condusă de Vicariatul Romei, care promovează beatificarea fostului lider al Bisericii Catolice. Copleşit de cereri, vicariatul spune că oferă prioritate celor care se roagă pentru bolnavi sau sunt ei înşişi grav bolnavi.

Iniţiativa nu este însă pe placul Vaticanului, care doreşte să descurajeze venerarea relicvelor, văzută ca o practică medievală ce nu-şi are locul în biserica modernă. "Războaie din Evul Mediu au avut ca scop obţinerea de relicve", a spus Velasio De Paolis, secretarul Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice.

Simonia, cauză a Reformei din Evul Mediu

Condamnarea vânzării de relicve sfinte - sau simonia - a fost una dintre cauzele Reformei Religioase din secolul XVI, împreună cu specula şi vânzarea de indulgenţe. Toate acestea au fost interzise conform noilor legi canonice.

"Nimeni nu poate spune dacă venerarea relicvelor sfinte ajută rugăciunile, totul depinde de credinţa celui care se roagă", a spus episcopul De Paolis, citat de "La Stampa". Vicariatul cere donaţii din partea celor care solicită fragmentele din sutana fostului papă, riscând în continuare criticile din partea Vaticanului, care interzice vânzarea de relicve.

Vicariatul susţine că donaţiile sunt necesare pentru acoperirea costurilor pe care le implică organizarea acţiunii, iar surplusul este dedicat cauzei beatificării lui Ioan Paul al II-lea. "Nu este o operaţiune comercială", spune părintele Marco Fibbi, purtătorul de cuvânt al Sfintei Dioceze a Romei.

Alt subiect de dezbatere

Ultimele cuvinte ale lui Ioan Paul al II-lea alimentează dezbaterea asupra eutanasiei în Italia. "Lăsaţi-mă să mă duc în casa Domnului", a spus fostul papă pe patul de moarte. Unii susţin că ele au dus la oprirea tratamentului de către medici. Dar medicul fostului Suveran Pontif a dezminţit categoric acest lucru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite