Verdict: liderul Băncii Mondiale a încălcat regulile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Wolfowitz începe să fie părăsit şi de cei mai apropiaţi colaboratori O comisie specială l-a găsit vinovat pe liderul Băncii Mondiale, Paul Wolfowitz, de încălcarea regulilor

Paul Wolfowitz începe să fie părăsit şi de cei mai apropiaţi colaboratori

O comisie specială l-a găsit vinovat pe liderul Băncii Mondiale, Paul Wolfowitz, de încălcarea regulilor instituţiei când a aranjat ca prietena lui, Shaha Riza, să fie promovată şi să primească o mărire de salariu de 60.000 de dolari. Riza era în acel moment angajata băncii şi, deşi a fost transferată la Departamentul de Stat, a continuat să fie plătită de instituţia financiară.

Necazurile lui Wolfowitz nu se opresc aici. Consilierul pe probleme de comunicare, Kevin Kellems, şi-a anunţat demisia motivând că "în situaţia de faţă este dificil să fie eficient în promovarea misiunii instituţiei". Kellems şi Wolfowitz au lucrat împreună şi la Pentagon, înainte ca Wolfowitz să devină preşedintele BM, în vara lui 2005.

Finanţatorii europeni pun piciorul în prag

Dornici să pună capăt acestui scandal care ştirbeşte imaginea creditorului internaţional, oficiali europeni au propus Statelor Unite un târg: ei garantează SUA o totală libertate în alegerea unui nou preşedinte în schimbul demisiei lui Wolfowitz.

Deşi liderii europeni, în trecut, au insistat ca tradiţia de a numi un american în fruntea instituţiei să ia sfârşit, ei se arată acum deschişi compromisului.

Oficiali ai băncii susţin că în prezent doar SUA, Japonia şi Canada ar vota în favoarea lui Wolfowitz, votul lor având o pondere mai mică de 30%. Criticii cei mai fervenţi ai liderului Băncii Mondiale sunt Olanda şi ţările nordice. Consiliul de administraţie al băncii, compus din 24 de membri, va decide dacă şi care vor fi măsurile ce se vor lua împotriva lui Wolfowitz. Susţinut de preşedintele Bush, Wolfowitz continuă să declare că a "acţionat cu bună credinţă" în cazul Riza şi acuză iniţierea unei "campanii de discreditare" la adresa lui.

O bancă al cărei ţel este combaterea sărăciei

Banca Mondială este o instituţie care finanţează şi oferă asistenţă ţărilor în curs de dezvoltare. Scopul declarat al BM este combaterea sărăciei şi îmbunătăţirea standardului de viaţă. Cele două instituţii componente ale băncii, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, primesc fonduri de la cele 185 de ţări membre. Principalul acţionar al Băncii sunt Statele Unite ale Americii. România a devenit membră
a Băncii Mondiale în 1972.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite