Veneţia, pe lista celor 25 de minuni ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă clasificare a fost alcătuită cu ajutorul aprecierilor făcute în ultimii ani de "globe-trotteri" Dacă până nu demult erau şapte, astăzi, clasificarea minunilor moderne cuprinde

O nouă clasificare a fost alcătuită cu ajutorul aprecierilor făcute în ultimii ani de "globe-trotteri"

Dacă până nu demult erau şapte, astăzi, clasificarea minunilor moderne cuprinde 25 de nominalizări. Printre ele se află oraşul-lagună Veneţia şi capodopera lui Michelangelo, Capela Sixtină, din Bazilica San Pietro. Alături de locuri şi monumente celebre, în actualul top se regăsesc şi unele minuni naturale, cum ar fi Marele Canion sau gheţarul Perito Moreno.

Lista celor şapte minuni ale lumii moderne (clădirea Empire State Building, Barajul Itaipu, CN Tower, Canalul Panama, lucrările de protecţie de la Marea Nordului, Podul Golden Gate şi Tunelul de sub Canalul Mânecii) s-a îmbogăţit cu alte 18 nominalizări. Actuala clasificare a fost publicată de cunoscuta revistă de turism "Rough Guides", cu ocazia aniversării a 25 de ani de existenţă. Din minunile lumii antice a mai fost menţionată doar Marea Piramidă, în timp ce Veneţia şi Capela Sixtină au fost trecute, în premieră mondială, în rândul celor moderne. Noutatea constă în faptul că pe listă au fost incluse şi minuni ale naturii (Marele Canion din Arizona, Cascada Victoria de la graniţa dintre Zambia şi Zimbabwe, gheţarul Perito Moreno din Patagonia) ori experienţe turistice unice, cum ar fi traversarea deşertului Sahara călare pe cămilă sau coborârea pe fluviul Amazon. Surprinzător pentru contestatarii kitsch-ului, au fost menţionate şi unele hoteluri-cazinou din Las Vegas, alături de Marele Zid chinezesc. O altă alegere care a provocat controverse a fost Sagrada Familia, biserica din Barcelona construită de celebrul arhitect (considerat nebun) Antonio Gaudi. Edificii faimoase precum Taj Mahal (India) ori templele din Angkor (Cambodgia) fac parte, de asemenea, din lista minunilor lumii moderne. Aici au mai fost incluse Lacul Salar din Bolivia şi formaţiunea stâncoasă Ayers Rock din Australia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite