Vaticanul confirmă abuzul sexual al preoţilor din 23 de ţări asupra maicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica catolică de la Roma a recunoscut ieri că preoţi din cel puţin 23 de ţări au abuzat sexual măicuţe. Astfel de abuzuri s-au produs în Africa,India, Irlanda, Italia, Filipine şi Statele Unite.

Cei mai mulţi preoţi care au abuzat măicuţe se află în Africa, după ce aceştia au renunţat la serviciile prostituatelor, de teama infectării cu virusul HIV, potrivit The Independent.

"Celibatul, în contextul african, înseamnă că un preot nu se poate căsători, dar nu înseamnă că nu poate avea copii", se arată într-un raport.

Rapoartele Vaticanului (obţinute de revista "The National Catholic Reporter") citează nenumărate cazuri în care călugăriţele erau obligate să întreţină relaţii sexuale cu preoţii. Membrii clerului catolic profitau de autoritatea lor financiară şi spirituală şi cereau partide de sex în schimbul distribuirii maicilor în anumite eparhii.

Unele măicuţe erau obligate să ia pilule contraceptive, sub motivaţia că le protejează de infectarea cu HIV, iar altele, care au rămas însărcinate, erau încurajate să avorteze. A existat un caz în care o măicuţă a murit în urma unui avort, iar preotul care a lăsat-o însărcinată a ţinut slujba de înmormântare.

Forţat să recunoască problema, Vaticanul a încercat să diminueze gravitatea acesteia. Purtătorul de cuvânt al Papei, Joaquin Navarro Valls, a declarat: "Problema este cunoscută şi implică o zonă geografică restrânsă. Anumite situaţii negative nu trebuie să umbrească credinţa adesea eroică a majorităţii covârşitoare a maicilor şi a preoţilor".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite