Vapoare-puşcărie, în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închisorile plutitoare sunt destinate imigranţilor clandestini, pe care guvernul nu vrea să-i amestece cu infractorii periculoşi Ministerul olandez al Justiţiei a găsit soluţia pentru a

Închisorile plutitoare sunt destinate imigranţilor clandestini, pe care guvernul nu vrea să-i amestece cu infractorii periculoşi

Ministerul olandez al Justiţiei a găsit soluţia pentru a rezolva lipsa de teren pentru construirea de centre de detenţie. Trei închisori plutitoare pentru imigranţii fără acte în regulă sunt deja funcţionale.

Ei sunt reţinuţi pe vapoarele-puşcărie până la deportare. În ultimul deceniu, Olanda a înăsprit măsurile împotriva imigraţiei. Ca rezultat, circa 20.000 de persoane fără acte în regulă sunt expulzate anual.

Guvernul olandez îşi continuă politica de înăsprire a legilor asupra imigraţiei pe care a demarat-o la sfârşitul anilor 1990. Şi, pentru a se asigura de bunul mers al aplicării lor, construieşte închisori plutitoare, rezolvând astfel problema lipsei de locuri din centrele de detenţie. S-a ales soluţia vapoarelor-puşcării, din cauza crizei de terenuri construibile şi pentru că oraşele sunt reticente în a găzdui penitenciare.

De asemenea, guvernul nu vrea să-i amestece pe imigranţii clandestini cu criminalii. Se estimează că numărul persoanelor expulzate forţat din Olanda este mare, ridicându-se la 20.000 pe an. Este nevoie, deci, de mai multe centre de detenţie.

Trei centre de detenţie pe apă

Trei închisori plutitoare sunt deja operaţionale în Olanda. Primele două se află la Rotterdam şi Dordrecht. Cea de-a treia a fost deschisă la Zaandam, în apropiere de Amsterdam.

Ultima platformă de detenţie, inaugurată recent, poate primi 576 de deţinuţi, în celule de câte două persoane. "Am construit o închisoare plutitoare, deoarece oraşul Zaandam nu mai are terenuri pentru construit, dar ne-a oferit un loc de ancorat", a explicat ministrul justiţiei, Erik Nijman.

Regimul de detenţie de aici este mai blând. În celule, care sunt deschise pe timpul zilei, se află televizoare. Vaporul-închisoare mai este dotat cu o sală de recreere, bibliotecă, o încăpere pentru slujbe religioase, sală de cinema.

Toate aceste activităţi au menirea de a oferi ocupaţii persoanelor închise pe vas. Deţinuţii nu pot părăsi platforma decât atunci când sunt mutaţi sau merg să facă sport pe două terenuri speciale.

Penitenciare pentru 25 de ani

Avantajul închisorilor plutitoare este că pot fi ancorate oriunde. Deja alte ţări, printre care şi Marea Britanie, şi-au arătat interesul pentru modul în care sunt construite de către olandezi. Viaţa unui vapor-puşcărie este estimată la circa 25 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite