Vălul musulman integral, interzis de deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii francezi au aprobat, ieri, cu o zi înainte de Ziua Franţei, interzicerea vălului musulman integral în locurile publice din Hexagon.

Dacă există majoritate de voturi, interdicţia ar intra în vigoare în septembrie. Şi tot de atunci, femeile musulmane care decid să nu ţină cont de interdicţie vor plăti amenzi usturătoare, de aproximativ 150 de euro. În plus, musulmanii care-şi obligă soţiile să poarte vălul vor fi trimişi după gratii.

Dreapta, aflată la putere, a explicat că vălul încalcă tradiţia franceză a secularismului, a egalităţii pentru femei şi a demnităţii umane, provocând totodată îngrijorări referitoare la siguranţa ­publică.

Dezbaterea şi votul au stârnit deja nemulţumirea celor peste 5 milioane de musulmani ce trăiesc în Franţa. Cu toate acestea, şi Senatul este de aşteptat să dea un vot favorabil, având în vedere numărul extrem de mare al francezilor care îşi doresc această interdicţie. Singura piedică ar putea veni din partea Curţii Constituţionale ori a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Miza este ridicată, deoarece o asemenea piedică ar putea descuraja alte state care iau şi ele în considerare interzicerea vălului.

Modalitatea de a ocoli cumva interdicţia a apărut însă chiar înaintea legii propriu-zise: un om de afaceri francez de origine musulmană a promis să plătească el toate amenzile încasate de doamnele ce vor fi prinse purtând vălul islamic.

Filantrop care plăteşte toate amenzile

Rachid Nekkaz (de origine algeriană), un "mogul" din domeniul imobiliar, a promis, potrivit presei franceze, că vinde proprietăţi în valoare de 1 milion de euro pe care le are în Paris. Aceşti bani vor merge într-un fond special. Interzicerea vălului musulman integral este neconstituţională şi, de aceea, orice femeie amendată pentru că şi-a ascuns chipul va putea apela la fond, a promis Nekkaz, într-o scrisoare deschisă publicată în ziarele franceze.

Asociaţia musulmanilor din Franţa nu a avut o poziţie foarte dură faţă de lege, explicând că Islamul nu cere femeilor un văl care să le acopere faţa. Totuşi, legea ar putea stigmatiza musulmanii în general, au avertizat ei.

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite