„Valul mâniei“ zguduie Iranul şi Bahrainul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecarea de la putere a lui Mubarak nu a calmat deloc spiritele în Egipt. Locul demonstraţiilor a fost luat de greve. Iranul dă şi el în clocot. Armata este decisă să elibereze, cu orice preţ, Piaţa Tahrir din Cairo, ameninţând  demonstranţii cu arestarea. Consiliul militar vrea să interzică orice adunare publică.

Mii de poliţişti, mii de agenţi de securitate de la aeroportul din Luxor, mii de constructori, angajaţi din sectorul turistic, cel bancar şi din telecomunicaţii au ieşit ieri în stradă cerând creşterea salariilor, a ajutoarelor sociale şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Mai citeşte şi:

Ce şansă la democraţie au statele din Orientul Mijlociu? Implicaţia tulburărilor din Egipt asupra relaţiilor Americii cu statele arabe

Armata, care a preluat, oficial, vineri, puterea în Egipt a promis protestatarilor că va organiza un referendum, în termen de două luni, pentru modificarea Constituţiei şi că-i va „urmări în justiţie pe toţi cei acuzaţi de corupţie, indiferent care este postul lor actual sau trecut". De această ultimă promisiune se leagă şi speranţa multor egipteni, care vor ca averea lui Hosni Mubarak să fie confiscată şi să intre în vistieria statului.

Miliardele din  conturi secrete

Surse din serviciile secrete occidentale au declarat pentru „Sunday Telegraph" că dictatorul a ţinut cu dinţii de putere 18 zile de la izbucnirea protestelor pentru a-şi muta averea (estimată la 70 de miliarde de euro) în conturi secrete din străinătate şi investind banii în proprietăţi la New York, Paris şi Beverly Hills. Berna i-a blocat conturile din băncile elveţiene, însă „dacă a avut bani mulţi la Zürich, ar putea fi dispăruţi deja", au declarat sursele din serviciile secrete occidentale. Potrivit acestora, lingouri de aur şi bani ai familiei dictatorului e posibil să fi fost transferate în statele din Golf. Există şi informaţii potrivit cărora milioane de lire ale familiei Mubarak ar fi ascunse în Marea Britanie. Ministrul Comerţului de la Londra, Vince Cable, s-a arătat surprins: „Nu ştiam că are averi enorme aici, dar trebuie, fără nicio îndoială, să existe o acţiune internaţională în această privinţă". Învăluit în mister rămâne şi locul unde s-a refugiat dictatorul egiptean.

Mubarak, în comă

Bolnav de cancer, în fază terminală, Mubarak ar fi intrat în comă sau chiar ar putea fi pe moarte, au relatat cotidianul egiptean „Al-Masry Al-Youm" şi revista israeliană „JSS". Un oficial american susţine însă că SUA cred că fostul preşedinte se află în continuare la Sharm el-Sheikh, informaţie confirmată de premierul de la Cairo. Mai mulţi localnici din staţiunea balneară susţin, însă, că Mubarak s-a îmbarcat la bordul unui avion către Abu Dhabi, de unde şi-a continuat călătoria spre Germania. Autorităţile din Emiratele Arabe Unite şi Germania resping informaţia. Valul revoltelor care a cuprins lumea arabă continuă să facă victime. În Yemen, protestele au degenerat în confruntări dure între poliţie şi manifestanţi, iar, în Siria, populaţia, care vrea schimbări, este liniştită prin acordarea de ajutoare sociale.

Iranul ţine-n frâu mânia

Confruntări dure au izbucnit ieri şi la Teheran, mai mulţi susţinători ai opoziţiei fiind arestaţi. Poliţia iraniană a intervenit cu gaze  lacrimogene împotriva mulţimii furioase, care se adunase să-şi arate susţinerea pentru revoluţia egipteană. Teheranul a luat măsuri dure să împiedice orice protest, inclusiv cenzurând relatările din presă despre mişcările anti-Mubarak, încă de ieri, când poliţia l-a plasat în arest la domiciliu pe unul dintre liderii opoziţiei iraniene, fostul premier Mir Hossein Moussavi.

Manifestaţiile opoziţiei au fost declarate „ilegale" de teama unor mitinguri împotriva liderului Mahmoud Ahmadinejad. „Interzicând opoziţiei să protesteze, Teheranul le refuză iranienilor ceea ce a binecuvântat în cazul egiptenilor", a declarat consilierul pe securitate al SUA,Tom Donilon. America intenţionează însă să ajute, indirect, opoziţia lansând o reţea Twitter în farsi, în contextul în care site-urile de socializare au fost un instrument de comunicare esenţial în revoluţiile antidictatoriale din lumea arabă.

"Uneori, când liderii ţărilor ignoră cererile poporului, poporul actionează singur să-şi împlinească voinţa."
Abdullah Gül preşedintele Turciei

Ofensivă diplomatică turcă



Aflat, în vizită oficială, la Teheran, preşedintele turc, Abdullah Gül (dreapta), a făcut un apel la guvernele din Orientul Mijlociu să îndeplinească toate solicitările populaţiei. Liderul turc a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său iranian, Mahmoud Ahmadinejad, chiar în ziua în care manifestaţiile opoziţiei iraniene au fost interzise.

Furie în Regatul celor Două Mări

image
image

„Ziua furiei“ a ajuns şi în statele din Golful Persic Foto: Reuters

Mai mulţi oameni au fost răniţi în confruntările izbucnite, ieri, în Bahrain  (în traducere, "Regatul celor Două Mări"), între poliţie şi manifestanţii care cereau schimbarea regimului. Forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa protestatarii. Este primul „Protest al Mâniei" organizat într-un stat din zona Golfului. Oamenii au fost chemaţi în stradă, în „Ziua furiei", prin intermediul site-urilor Facebook şi Twitter, pentru a-şi arăta, mai degrabă, nemulţumirea politică şi religioasă, decât pe cea legată de situaţia economică.

Concesii făcute poporului

„Cerem poporului să vină la manifestaţii pentru a garanta un viitor stabil copiilor noştri. 14 februarie a fost doar începutul", se arăta în apelul la protestele îndreptate împotriva conducerii sunnite, acuzată că discriminează majoritatea şiită. Nici anunţul făcut de regele Bahrainului, Hamad bin Issa Al Khalifa, că va da peste 2.600 de dolari fiecărei familii din regat nu a liniştit spiritele. În ultimele săptămâni, guvernul de la Manama a făcut mai multe „gesturi de bunăvoinţă" faţă de populaţia de aproximativ 700.000 de locuitori.

Printre acestea se numără mărirea fondurilor alocate cheltuielilor sociale şi eliberarea din închisoare a câtorva tineri, arestaţi vara trecută în urma unor intervenţii în forţă împotriva unor grupuri şiite. Micul stat din Golful Persic are o importanţă strategică pentru Statele Unite, aici fiind cartierul general al Flotei a 5-a americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite