Vălul islamic scoate turcii în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100.000 de persoane au manifestat, în faţa mausoleului Mustafa Kemal Ataturk, pentru a apăra principiul laicităţii specific societăţii turce moderne La sfârşitul săptămânii

Peste 100.000 de persoane au manifestat, în faţa mausoleului Mustafa Kemal Ataturk, pentru a apăra principiul laicităţii specific societăţii turce moderne

La sfârşitul săptămânii trecute, la Ankara, s-a desfăşurat o amplă demonstraţie de protest faţă de obligativitatea de a purta vălul islamic în universităţi, ce ar putea reveni prin adoptarea unui amendament constituţional. Apărătorii laicităţii Turciei susţin că această măsură va duce la instaurarea progresivă a legii coranice sharia.

"Guvernul să demisioneze!" sau "Suntem toţi soldaţii lui Ataturk", au fost sloganurile ce s-au auzit cel mai frecvent în piaţa unde a avut loc ampla mişcare de protest. Aceasta a fost organizată în urma apelului lansat de 35 de asociaţii, cele mai multe dintre ele feministe, pentru a denunţa un proiect de reformă prezentat parlamentului turc de către guvernul islamo-democratic al Partidului Justiţiei (AKP) aflat la putere.

Textul, ce urmează a fi votat de deputaţi la sfârşitul săptămânii, prevede anularea interdicţiei de a purta vălul islamic în universităţile din Turcia, ţară preponderent musulmană, dar cu un regim laic. AKP consideră că interdicţia vălului islamic în unităţile superioare de învăţământ are repercusiuni asupra dreptului la educaţie şi al libertăţii de conştiinţă.

"Amendamentele propuse de guvernanţi vor accelera eradicarea principiului laicităţii", ceea ce va crea "haos" şi va duce la confruntări, au declarat rectorii şi responsabilii universitari, anunţându-şi în acest mod intenţia de a nu aplica noile dispoziţii. "Această ţară a modernizat Islamul şi trebuie să fie un exemplu pentru alte ţări musulmane", a spus rectorul Facultăţii de Construcţii. Peste 100 de profesori de la "Middle East Tehnical University" şi "Gazi University" au semnat o declaraţie comună care susţine că admiterea vălului nu este conformă cu principiile Republicii Turcia şi ale societăţii contemporane.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei turce, Ali Babacan, a justificat proiectul de reformă ca fiind un pas necesar pe care Turcia trebuie să-l facă în drumul spre integrarea europeană. "Polemicile din ultimele zile dăunează imaginii Turciei în lume", a declarat oficialul turc citat de agenţia de presă Anatolia.

Vălul, din nou în universităţi?

"Nu trebuie să ne fie teamă de cei care îşi acoperă capul, ci de persoanele care îşi acoperă creierul", a declarat Egemen Bagis, vicepreşedintele Partidului Dreptăţii, care dispune de majoritatea parlamentară necesară pentru aprobarea prevederii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite