VIDEO Apple, Dell şi HP investighează valul de sinucideri de la fabricile Foxconn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apple, Dell şi Hewlett-Packard au anunţat miercuri că investighează condiţiile de muncă de la Foxconn, unde se produc dispozitive iPhone si iPad, printre altele, după o serie de sinucideri ce au avut loc la fabrica  producătorului de electronice din sudul Chinei, transmite CNN.

Nouă muncitori ai fabricii Foxconn din Shenzhen, care are în prezent 300.000 de angajaţi, s-au sinucis arucându-se de pe clădiri de la începutul acestui an. Poliţia a confirmat şapte dintre cazurile de sinucidere. Doi alţi lucrători încercat să se omoare, dar au supravieţuit.

Potrivit CNN, sinuciderile au forţat discreta companie din Taiwan, care produse smartphone-uri şi camere digitale sub contract pentru multe dintre companii mari din lume, să arate mai multă deschidere la practicile sale de lucru.

Apple, unul dintre principalii clienţi ai Foxconn, a declarat că o echipa americană evaluează separat situaţia grupului taiwanez, încercând să determine cauzele care duc la aceste evenimente tragice, şi va continua inspecţiile clădirilor în care produsele sale sunt create.

Şi Hewlett-Packard a anunţat că investighează practicile Foxconn care ar putea fi asociate cu aceste evenimente tragice, în timp ce Dell a declarat ca se aşteaptă ca furnizorii să rămână la aceleaşi standarde înalte şi că au de gând să pună în aplicare aceste standarde printr-o varietate de instrumente.

Terry Gou, fondator şi preşedinte al companiei-mamă Foxconn, Hon Hai, a lăsat presa să viziteze fabrica din Shenzhen în încercarea de a înlătura îngrijorarea faţă de recentele decese, scrie CNN.

Foxconn a cerut marţi lucrătorilor să semneze un formular prin care îşi dădeau acordul pentru a cere doar compansaţii legale din partea companiei pentru eventualele leziuni neprovocate de angajator, inclusiv pentru tentative de suicid.

Un manager Foxconn a declarat că firma a oferit familiilor angajaţilor care şi-au luat viaţa bani, însă conducerea a fost îngrijorată de faptul că practica ar fi putut fi astfel încurajată.

Gou a afirmat miercuri că a retras contractul care limita răspunderea companiei, simţind că a fost formulat inadecvat.

Analiştii spun că este puţin probabil ca Foxconn să-şi piardă afacerea în urma incidentelor.

Sindicaliştii au ameninţat cu o campanie de boicot împotriva iPhone-ului din cauza deceselor în rândul muncitorilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite