VIDEO Un transfug a inventat informaţii pe baza cărora SUA au atacat Irakul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un transfug a recunoscut că a împărtăşit autorităţilor amerciane informaţii eronate pentru a obţine răsturnarea regimului lui Saddam Hussein.

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, cunoscut şi sub porecla de Curveball, informase autorităţile SUA că Irakul avea un program secret de arme bacteriologice. Aceste informaţii au fost utilizate de SUA pentru a justifica invadarea Irakului în 2003.

Întrebat într-un interviu pentru The Guardian de ce a minţit o lume întreagă, Curveball a răspuns: "Am făcut asta pentru irakieni. Vechiul regim era unul dictatorial şi asta cauzase multe probleme ţării noatre. De exemplu, războaiele cu vecinii. Saddam nu oferea libertate irakienilor. Nu erau alte partide politice. Trebuia să crezi ce zice Saddam, să faci ce vrea Saddam. Şi eu nu am acceptat asta. Trebuia să fac ceva pentru ţara mea. Deci am făcut asta şi sunt satisfăcut, deoarece nu mai există dictatura în Irak."

"Am avut şansa să fabric ceva pentru a răsturna regimul", a declarat Rafid Ahmed Alwan al-Janabi. "Eu şi fiul meu suntem mândri că am fost motivul care a permis să se dea Irakului avantajul democraţiei".

VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite