VIDEO Naveta Discovery a plecat în ultima misiune în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naveta americană Discovery a fost lansată joi de la Centrul Spaţial Cape Canaveral, Florida, pentru ultima dată.

Discovery, cea mai veche dintre cele trei navete ale flotei spaţiale, a decolat la 21.53 GMT (16.53 ora locală) pentru ultima misiune, a 39-a în 26 de ani de serviciu, potrivit BBC.

Ca de obicei, o mulţime uriaşă de oameni a venit să asiste la scrierea unei bucăţi de istorie. Aşteptarea lor a fost mai lungă decât se prevăzuse - numărătoarea finală a fost amânată cu trei minute din cauza unei probleme a sistemului informatic care urmăreşte transferul pe orbită.

De îndată ce problema a fost rezolvată, controlorii de la sol au repornit ceasul şi au strigat către echipajul de pe Discovery: "Bucuraţi-vă de călătorie". Comandantul navetei, Steve Lindsey, a răspuns: "Apreciem toată munca dumneavoastră; şi pentru cei care privesc, pregătiţi-vă să fiţi martorii măreţiei şi puterii navetei Discovery când se ridică pentru ultima dată de la sol."

VIDEO


Cele două rachete propulsoare, ce asigură 80% din presiune la începutul ascensiunii de opt minute şi jumătate pentru a atinge orbita, s-au separat, aşa cum a fost planificat, la două minute după decolare pentru a cădea în Oceanul Atlantic, de unde vor fi recuperate şi refolosite. De acum, Discovery depinde numai de cele trei motoare criogenice pentru a se plasa pe orbită la o altitudine de 225 km.

În timpul acestei misiuni de 11 zile, dintre care şapte va fi cuplată de ISS, Discovery şi echipajul (format din şase astronauţi) vor livra modulul de marfă multifuncţional Leonardo, ce va fi ataşat în mod permanent de Staţie, primul robot umanoid de a zbura în spaţiu, Robonaut 2 sau R2, şi "Express Logistic Carrier 4", o platformă externă a ISS pe care sunt stocate echipamentele de rezervă de dimensiuni mari.

În forma sa actuală, robotul are doar cap, braţe şi un trunchi montat pe un piedestal. Dar planul este ca, la un moment dat, R2 să primească niste picioare pentru a se deplasa în jurul staţie. Aşteptările sunt ca, înainte de 2020, acest robot să se poată căţăra pe partea exterioară a navetei spaţiale şi să-i asiste pe astronauţi.


R2 va fi primul robot umanoid în spaţiu. A fost conceput pentru a demonstra dibăcia roboţilor într-un mediu dificil. Aşteptările sunt ca roboţii de genul lui R2 ar putea fi trimis în misiuni în spatiu, în cazul în care ar fi o experienţă cu condiţii termice extreme şi radiaţii.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite