VIDEO Furtunile solare ameninţă Pământul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani de la Centrul Spaţial de Predicţie a Vremii avertizează că o furtună geomagnetică va lovi Pământul în această săptămână.

Specialiştii spun că este o furtună de nivel moderat spre puternic, adică îndeajuns cât să perturbe aprovizionarea cu energie electrică, telecomunicaţiile şi sistemele de orientare GPS. Oamenii de ştiinţă au avertizat autorităţile să folosească precaut sateliţii, telecomunicaţiile şi echipamentul electric şi de asemenea sfătuiesc guvernul american să se pregătească pentru o eventuală întrerupere a funcţionării acestora în următoarele zile.

"Furtuna magnetică ce se formează va fi probabil de nivel moderat, chiar puternic" a declarat Joseph Kunches, cercetător la Space Weather Prediction Center, SUA, potrivit scientificamerican.com.

Astronomii mai spun că un lanţ de explozii solare de intensitate mare este aşteptat la sfâşitul anului 2012. În astfel de perioade, scutul magnetic al pământului este afectat, iar nivelul radiaţiilor solare creşte.

image

În timpul furtunii solare, temperatura Soarelui va depăşi 5.500 de grade Celsius.

Avertizări pentru 2013

Oficialii de la NASA au avertizat că Pâmântul va fi lovit în 2013 de explozii solare devastatoare din cauză că Soarele va ajunge la maximul puterii sale. Acest lucru va cauza dezastre de nivel energetic, în cel mai bun caz posibil, în întreaga lume. Astfel, sateliţii artificiali nu vor mai funcţiona, zborurile vor fi întrerupte, generatoarele de curent se vor supraîncălzi şi întreaga lume ar puta rămâne în beznă. În aceeaşi avertizare oficialii de la NASA au spus că o super furtună solară poate cauza consecinţe catastrofice pentru oameni dacă nu vor fi pregătiţi.

"Ştim că se apropie dar nu ştim cât de rău va fi. Căile de comunicaţii prin satelit vor cădea, traficul aerian va fi afectat, sistemul bancar de altfel, computerele noastre şi ele, tot ce este electronic va fi afectat. Multe zone vor rămâne fără curent electric" a declarat directorul de la Divizia pentru Studiul Soarelui de la NASA, Dr. Richard Fisher.

O explozie solară puternică a avut loc marţi

Carrington Event

Efectele furtunilor solare au avut un impact major în trecut. În 1989, o furtună solară a lăsat şase milioane de oameni din Canada fără curent electric timp de câteva ore. Totuşi cea mai mare furtună solară s-a înregistrat în 1859. Cunoscută sub numele de „Carrington Event", dupa numele astronomului Richard Carrington care a urmarit fenomenul, furtuna a afectat reţelele telegrafice, care au picat, stâlpii au luat foc, iar oamenii puteau citi la lumina aurorei boreale. O furtună de magnitudine silmilară ar putea provoca astăzi pagube în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Consiliului Naţional de Cercetare din SUA.

Părerea specialistului:

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite