VIDEO Fenomen rarisim surprins de NASA: o gaură neagră a înghiţit o stea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înghiţirea unei stele de către o gaură neagră se petrece aproximativ o dată la o sută de milioane de ani într-o galaxie.

NASA a observat, pentru prima oară, o gaură neagră care a înghiţit o stea. Oamenii de ştiinţă au văzut astfel de procese cosmice dar nu au mai văzut de fapt, o astfel de acţiune în procesul efectiv, potrivit ibtimes.com.

După ce steaua a fost devorată, din gaura neagră a ieşit un jet de plasmă, cu o lungime de mii de ani de lumină. Acest eveniment extrem de rar a avut loc la patru miliarde de ani lumină faţă de Terra. "Este ceva nemaivăzut!", a spus omul de ştiinţă Dr. David Burrows, profesor de astronomie de la Pennsylvania State University.

Ce este o gaură neagră?

Conform descrierii oferite de site-ul oficial al Universităţii Berkley, care este special dedicat informaţiilor de acest fel, o gaură neagră este o porţiune de spaţiu cosmic cu o masă imensă imensă şi un câmp gravitaţional asemenea. Acest lucru face ca toate corpurile din apropierea ei să fie atrase în ea. Gravitaţia este atât de mare, încât nicio rază (particulă) de lumină din interiorul găurii nu are energie suficientă pentru a scăpa în afară.

image

Cât de mare este o gaură neagră?

Nu există limită pentru mărimea unei găuri negre datorită faptului că orice masă poate deveni o gaură neagră dacă este comprimată atât cât este nevoie, ajungând la o densitate imensă. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că majoritatea găurilor negre s-au format în urma morţii unor stele incredibil de masive, astfel este posibil ca găurile negre să cântărească aproximativ la fel de mult ca acele stele. Cele mai multe galaxii au găuri negre în centrul lor, cu masa de milioane sau chiar miliarde de ori mai mare decât stelele. Astfel, o gaură neagră tipică ar avea de 10 ori mai multă masă decât Soarele nostru.

Poate o gaură neagră să înghită tot Universul?

Aceasta este întrebarea care îi nelinişteşte pe majoritatea oamenilor. Sursa citată susţine că acest lucru este departe de adevăr, pentru că găurile negre au o limită până la care funcţionează câmpul gravitaţional propriu. Astfel, doar corpurile care trec de această "graniţă" pot fi atrase într-o gaură neagră.

Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar deveni o gaură neagră

În primul rând, Soarele nu are masa destul de mare pentru a deveni o gaură neagră. Oamenii de ştiinţă susţin că Soarele va rămâne la fel pentru următorarele cinci miliarde de ani, apoi va deveni o stea roşie imensă. Cu toate acestea, pe măsură ce va îmbătrâni, Soarele va "înghiţi" planetele Mercur şi Venus, iar pe Terra condiţiile pentru viaţă ar scădea dramatic. După aceea, cercetătorii susţin că Soarele va muri.

Care e cea mai apropiată gaură neagră de Terra?

Cea mai apropiată gaură neagră de sistemul nostru solar se află la o distanţă de 1.500 de ani lumină, în Constelaţia Săgetătorului.

VIDEO NASA CU GAURA NEAGRA CARE INGHITE O STEA:

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite