VIDEO-FOTO De ce este interzis BlackBerry, singurul telefon care te protejează de cei ce vor să "tragă cu urechea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mod ironic, sistemul criptat folosit de Research In Motion (RIM), producătorul smartphone-ului BlackBerry, pe dispozitivele sale este un punct sensibil pentru diverse guverne, care au argumentat că o astfel de criptare îi împiedică să aibă acces şi să monitorizeze date importante pentru securitatea naţională. Serviciile BB au fost interzise într-o companie franceză, în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, iar India ş

Prima interdicţie, la o companie franceză

În noiembrie 2009, compania franceză Alain Afflelou S.A. a interzis angajaţilor săi utilizarea de telefoane BlackBerry în timpul programului. Deţinătorul companiei, omul de afaceri Alain Afflelou, a motivate că dispozitivele ar prezenta ameninţări de securitate. Acesta se temea că mobilele BlackBerry ar putea fi folosite în vederea unui spionaj industrial, dar şi de abuzuri din partea angajaţilor.

Afflelou declara, la acel moment, că a luat o astfel de decizie, în urma unor relatări potrivit cărora aparatele "pot fi pornite" de la distanţă şi folosite pentru a "trage cu urechea" la întâlniri.

Interzis în Arabia Saudită

În aprilie 2010, Bahrainul şi-a avertizat cetăţenii să nu facă schimb de mesaje pe teme naţionale folosind astfel de aparate.

Presa străină anunţa, în luna august 2010, că Arabia Saudită a interzis complet utilizarea serviciilor BlackBerry, lucru care a creat nemulţumire în rândul oamenilor de afaceri arabi.

Autorităţile saudite au informat companiile de telecomunicaţii din ţară că serviciile de mesagerie, e-mail şi Internet de pe BlackBerry vor fi suspendate şi au cerut companiei Research in Motion (RIM), producătorul BlackBerry, să instaleze servere speciale pe telefoanele sale.

Smartphone-ul Blackberry

Emiratele Arabe Unite, împreună cu producătorul canadian au căzut de acord asupra pericolului de a lăsa fără servicii circa 700.000 de utilizatori de BlackBerry din Arabia, începând cu 11 octombrie.

Potrivit acordului, Research in Motion (RIM) urma să instaleze un server care să permită autorităţilor saudite "supravegherea" traficului pe telefoanele BlackBerry.

Şi Emiratele Arabe Unite interzic BlackBerry

Din motive de securitate naţională, Emiratele Arabe Unite devin primul stat din Golf care hotărăşte să blocheze o parte a serviciilor Blackberry, începând din 11 octombrie 2010.

Autorităţile din Emiratele Arabe susţin că nu au niciun control asupra comunicării, astfel încât siguranţa naţională poate fi pusă în pericol, din cauza incapacităţii de a monitoriza transmisiile de date.

Smartphone-ul Blackberry

Decizia luată a fost în interesul cetăţenilor, bazându-ne pe faptul că unii utilizatori puteau folosi anumite servicii BlackBerry în scopuri ilegale, cauzând probleme judiciare, sociale sau punând în pericol siguranţa naţională, declara, la acel moment, Mohammed al-Ghanem, şeful autorităţii de reglementare din domeniul telecom din Emiratele Arabe Unite.

În Emiratele Arabe Unite sunt circa 500.000 de abonaţi BlackBerry.

Reacţii:

Abdoullah Al-Moutawe, jurnalist saudit:

Decizia de a interzice unele servicii disponibile pe telefoanele Blackberry a fost luată după eşuarea negocierilor dintre producătorul acestora, Research in Motion şi statul saudit. Asemenea altor state din Golf, şi Emiratele doresc să aibă acces la comunicaţiile criptate efectuate via Blackberry. Statele Unite şi Marea Britanie au acest drept. De ce nu l-am avea şi noi?

Al-Moutawe, jurnalist arab:

Experţii apreciază că vânzarea de telefoane Blackberry va scădea cu 40 la sută. Din acest motiv, Emiratele vor scoate pe piaţă un aparat asemănător. Este un fapt deja confirmat de o firmă de telecomunicaţii din ţară.

Organizaţia "Reporteri fără frontiere":

În regiunea din Golf, Blackberry sunt folosite cu precădere de tineri, dar şi de oamenii de afaceri pentru a face schimb de informaţii pe marginea unor subiecte sociale şi economice. Din punctul nostru de vedere, aceste device-uri nu reprezintă un pericol pentru siguranţa naţională. Guvernele din această regiune nu sunt obişnuite cu criticile precum cele împotriva creşterii preţurilor la benzină.

Va suspenda şi India serviciul?

Guvernul indian a anunţat, vineri, că agenţiile de informaţii n-au reuşit să intercepteze şi să monitorizeze serviciile de messenger şi email corporativ oferite de BlackBerry. Acestea pot avea acces, în schimb, la apelurile de voce, mesajele TXT şi emailurile individuale.

Smartphone-ul Blackberry

Statul indian a exercitat presiuni asupra companiei RIM pentru a-i oferi acces la datele stocate pe reţelele securizate, temându-se că puternica criptare BlackBerry permite teroriştilor să folosească smartphone-urile fără a putea fi monitorizaţi.

La mijlocului lui noiembrie, RIM nega zvonurile potrivit cărora ar fi încheiat un acord, cu oficialii indieni, prin care le acordă acces la informaţii din serverele BlackBerry.

Smartphone-ul Blackberry

Deşi a ameninţat de multe ori cu suspendarea serviciului, India nu a luat, până în prezent, nicio măsură concretă în acest sens.

Cum este văzut în Europa

În Europa, Comisia Europeană a decis să-şi doteze angajaţii cu smartphone-uri iPhone şi HTC, în defavoarea BlackBerry.

De la începutul anului, În România s-au vândut peste 100.000 de astfel de telefoane.

Pe piaţa telefoanelor inteligente, la nivel mondial, Research in Motion, se află pe locul al II-lea, cu o cotă de 19%, liderul fiind Nokia, cu o cotă de 40%.

Sistem special de criptare a datelor

Serviciile puse la dispoziţie de compania Research In Motion Limited, prin intermediul terminalelor BlackBerry, nu pot fi supravegheate din cauza sistemului special de criptare a datelor.

Un telefon accesează informaţii prin intermediul unui furnizor local de servicii mobile. În cazul Blackberry, însă, datele sunt transmise prin reţeaua proprie a producătorului de telefoane.

Smartphone-ul Blackberry

Spre deosebire de alte telefoane inteligente, BlackBerry foloseşte serverele din Marea Britanie şi Canada, actualizările datelor făcându-se prin mesaje criptate, pentru a îmbunatăţi securitatea folosirii terminalelor.

Deoarece ele nu pot fi controlate de serviciile specializate ale statului, acest lucru a stârnit nemulţumiri din partea unor guverne.

State precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe, India sau Indonezia au solicitat companiei Research In Motion să instaleze un centru de procesare a datelor pe teritoriul lor, care să faciliteze accesul serviciilor de informaţii la datele utilizatorilor, ameninţând că, în caz contrar, vor recurge la măsuri radicale.

Despre Research In Motion (RIM):

Înfiinţată în anul 1994, Research In Motion Limited este o companie canadiană specializată în telecomunicaţii şi aparate wireless, fiind cunoscută mai bine ca producătorul smartphone-urilro BlackBerry.

Sediul central al RIM este în oraşul Waterloo, Ontario (Canada).

Inginerul Mihalis "Mike" Lazaridis, actualul Chief Executive al companiei, este considerat părintele RIM. Lazaridis a fondat compania canadiană, împreună cu James Laurence "Jim" Balsillie.

Smartphone-ul Blackberry

Tehnologii interzise

* Telefoanele mobile, interzise de Fidel Castro

În perioada când Fidel Castro era liderul Cubei, telefoanele mobile erau interzise. Această restricţie a fost ridicată în 2008, după ce fratele mai mic al lui Fidel, Raul Castro a preluat puterea Cubei.

* iPod-urile, interzise în SUA

În 2007, organismul de conducere pentru funcţionarea maratoanelor din Statele Unite "USA-Track & Field", a interzis utilizarea căştilor şi playerelor audio portabile, cum ar fi iPod-urile, la cursele oficiale pe care le organizează.

* Jucăriile cu laser, interzise în Australia

În 2008, guvernul australian a interzis jucăriile cu laser. Decizia a survenit în urma constatării că acest tip de jucării poate provoca accidente atunci când sunt îndreptate către ochii cuiva.

* Great Firewall cenzurează datele pe Internet în China

În China a fost introdus sistemul Great Firewall,  creat special pentru a cenzura informaţiile de pe Internet care ajung la populaţie.

* Facebook, interzis în Pakistan

Ca urmare a unei campanii împotriva profetului Mahomed, iniţiată pe reţeaua de socializare Facebook, În Pakistan a fost interzis accesul la acest serviciu. Campania avea ca scop promovarea libertăţii de exprimarea şi apărarea unui episod din desene animate South Park în care a apărut un personaj care făcea aluzie la Mahomed.

* Napser, interzis în Statele Unite

Programul Napster, pentru descărcat fişiere audio şi video, a fost interzis în Colegiile americane. Napster a fost inventat de un student şi a declanşat un adevărat scandal privind drepturile de autor şi downloadarea ilegală a fişierelor de pe Internet.

* iPad-ul, interzis în Israel

Israelul a interzis IPad-ul pentru o scurtă perioadă de timp. Posesorii de IPad care intrau în Israel erau obligaţi să le predea la vamă şi să plătească 12 dolari pe zi "chirie" pentru ca statul israelian să le depoziteze tableta-PC. Restricţia a fost ridicată pe 25 aprilie 2010.

* Google Street View, interzis în Grecia şi Austria

Grecia şi Austria au interzis Google Street View, motivând că reprezintă o ameninţare la intimitatea persoanelor.

* Aplicaţii pentru Apple, interzise în 2010

Anumite aplicaţii pentru Apple au fost interzise, în februarie 2010, pentru a nu leza imaginea companiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite