VIDEO Cimpanzeii îşi jelesc puii morţi la fel ca oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele cimpanzeu stabilesc relaţii foarte strânse cu puii lor: îi poartă în braţe până la vârsta de doi ani şi îi alăptează până când aceştia împlinesc şase ani.

Dacă acest comportament nu reprezintă o noutate pentru oamenii de ştiinţă, faptul că cimpanzeii îşi plâng puii morţi precum oamenii, este o descoperire făcută în urma unei înregistrări video realizate în Zambia.

Un grup de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică a analizat comportamentul unei femele cimpanzeu al cărei pui în vârstă de 16 luni a murit. Aceasta reprezintă cea mai recentă dovadă care demonstrează cât de asemănători sunt oamenii şi cimpanzeii.

Corpul puiului a fost cărat de femela cimpanzeu mai bine de 24 de ore înainte de a-l aşeza tandru pe pământ, continuând apoi să-l privească. Din când în când, femela se apropia de pui şi îi atingea gâtul şi faţa cu degetele, vrând parcă să vadă dacă puiul ei este într-adevăr mort.

în ziua următoare, femela a abandonat trupul neînsufleţit al puiului, potrivit unui raport al cercetătorilor de la Institutul Max Planck. Cercetarea publicată în American Journal of Primatology precizează că nu se cunoaşte aproape nimic despre modul în care primatele reacţionează la moartea apropiaţilor, ce înţeleg ele referitor la moarte şi daca jelesc.

Prin urmare, cercetătorii cred că au surprins o perioadă de tranziţie unică, în care mama a aflat despre moartea copilului ei, un proces ce nu a mai fost atât de detaliat înainte, potrivit Daily Mail.

"Înregistrările sunt extrem de valoroase pentru că te fac să te gândeşti la ceea ce se întâmplă în mintea acestor primate. Indiferent dacă persoana care vede această înregistrare crede că cimpanzeul îşi jeleşte puiul sau pur şi simplu priveşte cu curiozitate cadavrul, important este faptul că acea persoană ia în considerare ambele posibilităţi", a spus Katherine Cronin.

Cercetările anterioare au arătat că mamele cimpanzeu îşi cară puii morţi câteva zile sau chiar săptămâni, indicând legătura puternică dintre mamă şi copil.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite