Uzbekistanul, la mâna Gulnarei Karimova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiica preşedintelui uzbek îşi rotunjeşte averea fabuloasă cumpărând pe nimic bunuri private sau de stat Considerată o posibilă succesoare a lui Islam Karimov la cârma Uzbekistanului,

Fiica preşedintelui uzbek îşi rotunjeşte averea fabuloasă cumpărând pe nimic bunuri private sau de stat

Considerată o posibilă succesoare a lui Islam Karimov la cârma Uzbekistanului, "prinţesa moştenitoare" deţine un imperiu economic.

Supranumită simplu "Fiica" (acum în vârstă de 36 de ani), odrasla preşedintelui uzbek Islam Karimov şi-a construit în ultimul deceniu un adevărat imperiu financiar, din care fac parte hoteluri, restaurante, un post de televiziune (TV Markaz), unul de radio (Terra), o revistă ("Bella Terra"), o companie de telefonie mobilă.

Potrivit indiscreţiilor unui oficial uzbek (care a dorit să-şi păstreze anonimatul), citat de "La Stampa", Gulnara controlează însă sectoare întregi din economia ţării, cum ar fi cel petrolier, al telecomunicaţiilor, al agriculturii (în special industria bumbacului) şi al extracţiei aurifere, prin intermediul unei societăţi-paravan, Zeromax, cu sediul în Elveţia.

În 2007, Zeromax a alocat peste 260 de milioane de euro pentru infrastructura industrială din Uzbekistan, ceea ce i-a adus titlul de cel mai important investitor.

Karimova nu ezită să facă uz de cele mai veroase modalităţi pentru a "cumpăra" ceea ce îşi doreşte.

Şantaj şi ameninţări pe post de bani

Este de ajuns să pună ochii pe vreun hotel sau restaurant, că oamenii ei propun proprietarului un preţ ridicol de mic, ameninţându-l cu închiderea localului în caz de refuz. "Uzbekistanul e al meu!", îi place Gulnarei să se laude, conform aceluiaşi oficial.

Pentru a da un lustru propriei imagini, Karimova a înfiinţat trei fundaţii de binefacere. Dar şi acestea primesc subvenţii şi premii importante de la guvern, bucurându-se totodată de o propagandă deşănţată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite