În Utah se lucrează doar patru zile pe săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utah este primul stat american ai cărui angajaţi muncesc doar patru zile pe săptămână. În locul săptămânii de lucru de cinci zile şi al celor opt ore de program zilnic, guvernatorul Jon

Utah este primul stat american ai cărui angajaţi muncesc doar patru zile pe săptămână. În locul săptămânii de lucru de cinci zile şi al celor opt ore de program zilnic, guvernatorul Jon Huntsman a decis ca aproximativ 17.000 din cei 24.000 de funcţionari publici să muncească patru zile pe săptămână şi zece ore pe zi.

În zilele de vineri vor fi deschise doar magazinele de băuturi, instituţiile de învăţământ, tribunalele şi cabinetele veterinare.

Măsura vizează diminuarea costurilor generate de consumul de energie prin încetarea programului în 1.000 din cele 3.000 de sedii guvernamentale, autorităţile estimând că decizia va permite economisirea a aproximativ trei milioane de dolari anual.

Majoritatea salariaţilor agreează acest program de lucru, deşi mulţi vor fi nevoiţi să-şi modifice timpul necesar îngrijirii copiilor şi rezolvării unor probleme de ordin personal. O oficialitate locală a declarat că acest plan poate fi aplicat în lunile de vară, însă este dificil de respectat iarna, când se întunecă devreme.

Exemplu pentru alţii

Decizia guvernatorului din Utah a stârnit interes şi pentru alte autorităţi locale. Matt Hylen, responsabilul pentru probleme administrative al oraşului St. Francis, din Minnesota, a anunţat că va lua o măsură similară, mai ales că doar 28 de funcţionari vor beneficia de ea.

Hylen a declarat că nu se va economisi prea mult curent, dar planul va permite ca programul de lucru cu cetăţenii să fie prelungit în cele patru zile, mai ales că vinerea oricum nu se înregistra o activitate prea mare.
Tot în statul Minnesota, funcţionarii din orăşelul Anoka au adoptat de câteva luni săptămâna de muncă de patru zile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite