Urmează un nou şoc?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În politică nu poţi bate pe cineva cu un «nimeni», însă, după cum a demonstrat Scott Brown, un «nimeni» ar putea deveni «cineva».

Victoria uimitoare pe care a repurtat‑o Scott Brown în Massachusetts le-a adus republicanilor nu doar cel de-al 41-lea vot necesar pentru a putea influenţa „agenda Obama".

Atenţia se îndreaptă acum către alegerile legislative parţiale din noiembrie, unde Partidul Republican poate reveni spectaculos. În urmă cu câteva luni, chiar şi liderii republicani spuneau că posibilitatea de a obţine majoritatea în Senat este doar un vis mult prea îndepărtat.

Visul continuă să fie destul de improbabil, însă, pe măsură ce unei părţi a electoratului format din independenţi i s-a cam acrit de democraţi, posibilitatea unei majorităţi republicane nu mai pare acum de domeniul ştiinţifico-fantastic. Cel mai probabil însă, în Senatul de anul viitor democraţii vor avea o majoritate, dar nu atât de mare ca acum.

Cred că republicanii vor câştiga între trei şi cinci locuri în Senat la alegerile din noiembrie. Acum, la doar câteva zile de la succesul răsunător din Massachusetts, probabil că republicanii ar câştiga chiar şi mai multe locuri, dacă alegerile ar avea loc astăzi.

Think-tank-ul nostru ar prezice că majoritatea democrată din Senat se va reduce la 52 de locuri, dacă alegerile ar avea loc azi. Din fericire pentru democraţi, alegerile nu au loc acum. Până în noiembrie, economia ar putea fi într-o stare mai bună, iar unele dintre controversele de acum ar putea părea mai puţin importante. Electoratul care ar vota astăzi pentru republicani, din state precum Missouri sau Pennsylvania s-ar putea întoarce către democraţi până în noiembrie.

În acelaşi timp, dacă ne uităm la rezultatele din Massachusetts, Partidul Republican va căuta, şi probabil va găsi, contracandidaţi credibili pentru unii senatori democraţi ce par acum a fi de neatins. Câţiva republicani ar putea juca chiar rolul lui Scott Brown, ceea ce ar schimba radical faţa Senatului. Printre senatorii care ar putea fi într-o poziţie nu foarte bună se află Evan Bayh (Indiana), Kirsten Gillibrand (New York), Patty Murray (Washington) şi Russ Feingold (Wisconsin).

Un exemplu clar poate fi Indiana, unde Obama a câştigat la limită în 2008. Dacă democraţii au pierdut un loc în Senat, chiar în Massachusetts, unde Obama a câştigat cu 62 de procente, este posibil ca în noiembrie locul în Senat să se joace şi în Indiana. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în alte state. În politică, nu poţi bate pe cineva cu un „nimeni", însă, după cum a demonstrat Scott Brown, un „nimeni" ar putea deveni „cineva".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite