Următoarele ţinte ale Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia ar putea avea şi alte obiective, între care Crimeea, Ucraina sau Moldova, a declarat ieri ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, avertizând că situaţia este foarte periculoasă

Rusia ar putea avea şi alte obiective, între care Crimeea, Ucraina sau Moldova, a declarat ieri ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, avertizând că situaţia este foarte periculoasă după ce Moscova a recunoscut independenţa republicilor separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia.

La rândul său, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat în faţa ambasadorilor finlandezi că "Ucraina ar putea fi următoarea ţintă a presiunilor politice exercitate de Rusia, a cărei doctrină faţă de vecinii săi evocă sfera politică".

El a recomandat Uniunii Europene să-şi exprime clar susţinerea faţă de posibila aderare a Kievului la UE pentru a evita o asemenea situaţie.

Pe de altă parte, ambasadorul rus în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a avertizat administraţia de la Chişinău să evite un curs sângeros şi catastrofal al evenimentelor în regiunea separatistă Transnistria.

De altfel, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara marţi că Tiraspolul şi Chişinăul sunt gata să revină la planul Kozak.

Acesta propunea un scenariu federativ pentru Moldova reunificată, cu menţinerea trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei pe un termen nedeterminat.

Preşedintele Medvedev a declarat că va răspunde militar desfăşurării scutului american antirachetă în Polonia şi Cehia

"Aceste rachete sunt aproape de graniţele noastre şi reprezintă o ameninţare", a declarat liderul de la Kremlin pentru Al-Jazerra.

"Scutul american antirachetă va crea tensiuni suplimentare şi noi va trebui să răspundem cumva", fireşte, "folosind mijloace militare", a subliniat Medvedev.

Liderul de la Kremlin a mai vorbit despre un răspuns militar în trecut, dar remarcile de marţi sunt primele de acest gen de când SUA, Polonia şi Cehia au semnat acordurile prin care se angajează să găzduiască elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul lor.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a semnat săptămâna trecută acordul cu Polonia pentru desfăşurarea a zece interceptoare de rachete.

Ucraina şi R. Moldova, îngrijorate

Rusia ar putea avea, după Osetia de Sud şi Abhazia, "alte obiective", printre care "Crimeea, Ucraina, Republica Moldova", a declarat ieri, citat de AFP, ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, subliniind că situaţia este "foarte periculoasă".

Ministrul a subliniat că "aceste conflicte din Caucaz sunt extrem de dure". "Timp de secole s-au confruntat", a adăugat Kouchner, subliniind că "în Osetia există 70.000 de persoane separate în două clanuri, unul prorus şi celălalt progeorgian: 30.000 de fiecare parte".

Rusia se află într-o poziţie de forţă faţă de Republica Moldova, după ce a recunoscut independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud, iar analiştii moldoveni se aşteaptă ca, în acest context, Moscova să încerce să-şi impună propria soluţie pentru reglementarea conflictului transnistrean.

În opinia expertului independent Vlad Lupan, fost şef al direcţiei NATO a Ministerului moldovean de Externe, Moscova ar putea veni în viitorul apropiat cu un plan propriu de reglementare a problemei transnistrene, care să promoveze în regiune interesele Rusiei, pe modelul planului Kozak, propus în 2003, care prevedea menţinerea trupelor ruse în Transnistria.

În ceea ce priveşte Ucraina, în Rusia există un curent de opinie naţionalist care ar dori recuperarea Crimeei, cedată de URSS fostei republici sovietice Ucraina, şi în special a portului Sevastopol, baza Flotei ruse de la Marea Neagră.

Există şi alte obiective pe care le putem presupune ca fiind ale Rusiei, mai ales Crimeea, Ucraina, Republica Moldova
Bernard Kouchner,
ministrul de externe al Franţei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite