Universităţile turce interzic baticul, ignorând legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerile celor mai multor universităţi din Turcia nu aplică noua lege care le permite femeilor să poarte basmaua islamică în campus. Potrivit mass-mediei locale, studentele care

Conducerile celor mai multor universităţi din Turcia nu aplică noua lege care le permite femeilor să poarte basmaua islamică în campus.

Potrivit mass-mediei locale, studentele care poartă batic sunt trimise acasă. Trei universităţi din Istanbul, două din Ankara şi cinci din oraşul Izmir, din vestul ţării, au menţinut interdicţia privind portul basmalei, la fel ca şi universităţi din alte şase oraşe.

Unele studente au fost deranjate când bodyguarzii le-au cerut să-şi dea jos basmalele la intrarea în campus, dar cele mai multe s-au supus fără a protesta, transmite Reuters. Există însă şi instituţii de învăţământ superior care au început să permită portul baticului, una dintre ele fiind Universitatea Bosporus din Istanbul.

Legea care stipulează permisiunea de a purta basmaua în universităţi a fost adoptată de o mare majoritate în parlament şi publicată săptămâna trecută. Partidele de opoziţie doresc abrogarea ei, deoarece există temeri că ar ameninţa statul secular.


Reprezentanţii principalului partid de opoziţie au declarat că vor cere Curţii Constituţionale să respingă legea, afirmând că ea pune în pericol separarea dintre stat şi religie. Noua lege a necesitat două amendamente la constituţia turcă. Unul dintre ele stipulează că "toate persoanele trebuie tratate egal de către instituţiile statului", iar celălalt, că "nimeni nu poate fi privat de dreptul la educaţie în învăţământul superior".

Şeful Consiliului pentru Învăţământ Superior, Yusuf Ozcan, a declarat că preşedinţii universităţilor "au datoria şi răspunderea de a modifica practicile potrivit amendamentelor la constituţie". Interdicţia strictă privind portul baticului în universităţi a fost în vigoare în Turcia începând din 1997.

Modificările adoptate săptămâna trecută permit numai basmale tradiţionale, legate sub bărbie. Cele care acoperă gâtul sunt interzise, la fel ca şi celelalte tipuri de văl islamic, care acoperă o parte mai mare a corpului.(Ana-Maria Vieru)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite