ONG: Uniunea Europeană vrea să restricţioneze accesul cetăţenilor la informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia daneză a Uniunii Europene a început vineri discuţiile cu reprezentanţii statelor membre asupra unei propuneri de modificare a reglementării din 2001 privind accesul public la Parlamentul European, Consiliu şi Comisie, schimbări care ar putea crea dificultăţi jurnaliştilor, organizaţiilor nonguvernamentale şi simplilor cetăţeni în monitorizarea şi contestarea procesului de luare a deciziilor în cadrul instituţiilor

Potrivit EUObserver, accesul la informaţiile de la instituţiile UE este deja îngreunat din cauza lipsei unui registru simplu cu documentele existente şi din cauza duratei lungi a luptelor în justiţie pentru ca instituţiile europene să renunţe la obiecţii, spre exemplu pe baza faptului că s-ar încălca intimitatea persoanelor, ar exista o ameninţare la adresa securităţii naţionale sau nu ar exista 'un interes public important' de a publica informaţii sensibile.

Cu toate acestea, o notă internă redactată de Consiliul UE la 30 martie şi intrată în posesia organizaţiei nonguvernamentale ClientEarth, cu sediul la Londra, arată că accesul la informaţii ar putea fi şi mai mult îngreunat.

Documentul de şase pagini precizează că mai multe state membre vor o nouă definiţie a ceea ce reprezintă un „document UE", pentru a exclude de la accesul public o serie de materiale, cum ar fi e-mailurile informale.

Consiliul UE, Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre vor de asemenea să excludă documente legate de numirea unor oficiali şi judecători de top şi să introducă o „protecţie specială" pentru documentele privind cazurile legate de competiţie, procedurile de infringement şi consilierea juridică oferită de instituţiile UE decidenţilor lor politici.

Un diplomat danez a declarat pentru EUObserver că preşedinţia va propune excluderea materialelor care nu îndeplinesc criteriile pentru a fi considerate documente în faza premergătoare oficializării lor, cum ar fi un e-mail al unui oficial UE care reflectă viziunile sale personale, neincluse într-o politică oficială.

Sursa citată a precizat că jurisprudenţa UE ar putea fi inclusă în noua reglementare pentru a oferi „protecţie specială" documentelor privind competiţia şi încălcarea dreptului comunitar şi documentelor juridice. Diplomatul danez a atras însă atenţia că aceasta este cel mai dificil aspect al discuţiilor.

Noile propuneri survin într-un moment în care organismele UE dobândesc importante puteri pentru supravegherea bugetelor naţionale.

Opiniile ClientEarth au fost asumate de peste 80 de organizaţii nonguvernamentale într-o scrisoare deschisă adresată la 10 aprilie instituţiilor UE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite