Uniunea Europeană ia la ochi paradisul fiscal al Vaticanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Favorurile financiare pe care statul italian le face Sfântului Scaun au ajuns subiect de anchetă în cadrul Comisiei. "Ajutoarele economice" acordate Vaticanului cuprind, în afară de numeroase

Favorurile financiare pe care statul italian le face Sfântului Scaun au ajuns subiect de anchetă în cadrul Comisiei.

"Ajutoarele economice" acordate Vaticanului cuprind, în afară de numeroase înlesniri fiscale, finanţări directe, a căror sumă poate ajunge la un miliard de euro pe an. Astfel, Italia a intrat în atenţia Uniunii Europene, care vrea să demareze o anchetă referitoare la "ajutoarele de stat ilegale" acordate de guvernul de la Roma Sfântului Scaun.

Fonduri însemnate pleacă din trezoreria statului italian către şcoli şi universităţi private catolice, către salariile mai mari acordate profesorilor de religie din şcolile publice, către finanţarea unor mijloace de comunicare cu specific catolic sau a infrastructurii unor proprietăţi ale Vaticanului. Dar cele mai consistente "ajutoare" provin din cadourile fiscale concretizate prin importante scutiri de taxe şi impozite. Acestea, susţin finanţiştii UE, apasă greu asupra buzunarelor contribuabilului italian.

Astfel, Comisia Europeană a anunţat că va demara o anchetă referitoare (şi) la enorma avere imobiliară a Vaticanului, dar şi la înlesnirile fiscale acordate acestuia, printre care se numără scutirea de impozite pe anumite imobile.

Impozitul pe venit, redus la jumătate

Legea italiană are prevederi mai mult decât generoase la adresa Bisericii Catolice şi, implicit, la adresa Sfântului Scaun, deşi Vaticanul este "un stat în stat" care, în plus, nu face parte nici din Uniunea Europeană. Una dintre prevederi se referă la diminuarea cu 50% a IRES ("imposta sul reddito delle societa" - impozitul pe venit al societăţilor) pentru persoanele juridice implicate în munca de beneficienţă şi asistenţă socială.

Apoi, sunt scutite de ICI ("imposta comunale sugli immobili" - impozitul comunal pe imobile) clădirile destinate exercitării cultului catolic, dar, mai nou, şi cele cu activitate comercială care aparţin bisericii.

Retribuţiile prelaţilor nu sunt impozitate

De asemenea, veniturile preoţilor catolici "nu constituie bază impozabilă pentru IRAP" ("imposta regionale sulle attivita produttive" - impozitul regional pe activităţi productive), la fel cum salariile ori pensiile prelaţilor şi angajaţilor Vaticanului sunt scutite de IRPEF ("imposta sul reddito delle persone fisiche"- impozitul pe venitul persoanelor fizice). Iarăşi, scutirile vamale nu sunt deloc de neglijat: orice marfă din import, destinată Sfântului Scaun sau birourilor acestuia, este scutită de taxe vamale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite