Unii jurnalişti ruşi vor fi declaraţi „agenţi străini“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte a jurnaliştilor ruşi ar putea fi consideraţi „agenţi străni", ca şi organizaţiile media din care fac parte, scrie cotidianul  „Izvestia", apropiat puterii.

Parlamentarii partidului Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, pregătesc amendamente la legea votată vineri în Parlament, care prevede declararea drept „agenţi străini" a unor organizaţii neguvernamentale cu finanţare din străinătate. Aceste amendamente se referă la includerea pe lista „agenţilor străini" şi a organelor mass-media finanţate din străinătate şi de definirea noţiunii de „presă care acţionează în interesul unui stat străin".

În consecinţă, aceste organizaţii de presă vor fi supuse unor controale suplimentare de audit şi vor fi nevoite să facă raportări suplimentare. De asemenea, li se va cere să publice pe website-urile lor şi în materialele tipărite precizarea că sunt "agenţi străini", cuvânt care are şi sensul de „spion". 

Măsuri represive

În caz de nerespectare a acestor reguli, li se vor aplica pedepse aspre. Amenzile vor ajunge până la 500.000 de ruble (15.200 dolari) şi doi ani de închisoare. 

Amendamentele privind introducerea presei sub incidenţa acestei legi vor fi prezentate la reluarea sesiunii parlamentare în Duma de Stat, unde Rusia Unită dispune de majoritate absolută.

„Societatea are dreptul de a şti cine finanţează aceşti reprezentanţi ai celei de a patra puteri şi cât de independenţi sunt", a declarat deputatul Ilia Kostunov. „Cred că povestea agenţilor străini nu s-a încheiat încă", a adăugat acesta.

„Ştim că în ţară acţionează diferite site-uri de informare, ziare, reviste a căror finanţare este opacă", a declarat un alt parlamentar al partidului Rusia Unită, Vladimir Burmatov. Această nouă lege se adaugă unui set de amendamente adoptate în ultimele săptămâni, printre care şi cele care încadrează penal calomnia, care instaurează un control sporit asupra Internetului sau înăspresc legislaţia ce reglementează manifestaţiile publice. Opoziţia rusă şi apărătorii drepturilor omului au criticat aceste măsuri represive.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite