Ungurii nu uită de Trianon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cea de-a 92-a aniversare a semnării Tratatului de la Trianon (4 iunie 1920), Mişcarea Tineretului din cele 64 de Comitate (MTŞC) şi alte organizaţii radicale de dreapta, inclusiv partidul „Jobbik", au organizat o demonstraţie şi un marş. 

Protestatarii purtau panouri cu numele fostelor comitate ale Ungariei mari, drapelele acestora, ale partidului „Jobbik", cele cu dungi Arpad şi ale Ungariei şi, strigând „Să piară Trianonul", au defilat în faţa ambasadelor Serbiei, României şi Slovaciei. Acolo au cerut acordarea autonomiei teritoriale pentru  maghiarii care trăiesc în aceste ţări.  În faţa Ambasadei României, deputatul „Jobbik", Tamás Gaudi Nagy, a declarat că dictatul de la Trianon din 1920  a fost o încercare de asasinare a naţiunii, iar puterile lumii s-au străduit, în ultimele decenii, să pună în aplicare „această absurditate".

În faţa Ambasadei Slovaciei, după ce s-au strigat lozinci jignitoare la adresa ţării vecine şi a premierului slovac,  Gergely Dobay, preşedintele filialei din Slovacia a MTŞC, a propus ca civilii să treacă la soluţionarea problemelor politice şi naţionale şi să nu-i aştepte pe parlamentari sau partidele politice.
La 31 mai 2010, parlamentul de la Budapesta a declarat 4 iunie,  zi a coeziunii naţionale. Maghiarii, indiferent în care ţări trăiesc, sunt consideraţi că fac parte din naţiunea maghiară unitară, se scrie în Constituţia ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite