Ungurii, divizaţi de Ziua Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremoniile din 15 martie de la Budapesta s-au încheiat cu ciocniri violente între poliţişti şi demonstranţi Pentru budapestani nu mai este nicio noutate, în ultimele 18 luni, toate

Ceremoniile din 15 martie de la Budapesta s-au încheiat cu ciocniri violente între poliţişti şi demonstranţi

Pentru budapestani nu mai este nicio noutate, în ultimele 18 luni, toate sărbătorile oficiale se încheie cu ciocniri între demonstranţi antiguvernamentali - de obicei grupări radicale, "capete rase", anarhişti - şi forţele de ordine. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi sâmbătă seara, la manifestările de 15 martie, marcarea a 160 de ani de la revoluţia ungară din 1848 când Ungaria şi-a declarat independenţa de Hasburgi.

Pe unul dintre bulevardele centrale ale capitalei, demonstranţi neautorizaţi, cei mai mulţi mascaţi, i-au atacat pe poliţişti cu sticle incendiare şi pietre, iar aceştia au răspuns cu gaze lacrimogene foarte puternice. Mai mulţi ziarişti au fost bătuţi de protestatari.

Trei poliţişti au fost răniţi şi 21 de persoane au fost reţinute. Ştiind la ce pot să se aştepte, organele de ordine s-au pregătit de mai multe zile pentru a preîntâmpina acţiunile anarhice, astfel că, în ziua de 15 martie, Budapesta arăta, potrivit presei, ca un oraş în stare de asediu. În zonele unde urmau să se desfăşoare ceremonii oficiale - mai ales în Piaţa Kossuth din faţa parlamentului - au fost instalate garduri, cordoane de poliţişti şi scutieri.

Protestele au început încă de dimineaţa, când la ceremoniile unde a participat primarul liberal al Budapestei, Gabor Demszky, protestatarii au aruncat cu pietre şi ouă. Nu l-a nimerit decât un singur "proiectil". Restul manifestărilor (peste 100 numai la Budapesta) s-a desfăşurat într-o atmosferă tensionată, dar fără incidente, până seara, la ora 21, când un grup care a participat la un concert rock organizat de radicali, la care au fost de faţă 2000 de persoane şi unde s-a putut auzi ca muzică de fond "Să piară Trianonul", a decis să se ducă la Palatul Artelor.

Aici, premierul Gyurcsany ţinea un discurs solemn. Marşul grupului era neautorizat. La un moment dat, poliţia i-a oprit şi i-a îndemnat să se împrăştie, dar un nucleu agresiv a aruncat în poliţişti cu sticle incendiare, pietre, ghene şi petarde, iar aceştia au folosit grenade cu gaze incendiare.

Opoziţia a sărbătorit separat

Cel mai mare interes a stârnit mitingul organizat de Fidesz, partidul de opoziţie al fostului premier Viktor Orban, unde, potrivit poliţiei, au participat 30.000 de persoane (potrivit organizatorilor sute de mii). Orban a criticat guvernul şi a apreciat că rezultatele referendumului organizat cu o săptămână în urmă au indicat că ungurii vor o schimbare.

"În sfârşit, am reuşit să dăm de ştire că regele e gol", a spus preşedintele Fidesz. Garda Ungară şi "Jobbik", partidul care a înfiinţat-o, precum şi alte grupări cu caracter iredentist şi-au organizat propriile acţiuni la care au fost rostite discursuri antiguvernamentale şi cu nunaţe antisemite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite