Freedom House: Ungaria şi Ucraina, criticate pentru "putinizare". România, democraţie în declin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţiile negative din Ungaria şi Ucraina se află în fruntea unui trend antidemocratic în Europa Centrală şi de Est, Orban şi Ianukovici fiind acuzaţi de "putinizarea" ţărilor lor, iar România se află între cele cinci state cu democraţii în declin, afirmă Freedom House (FH) în ultimul său raport.

Acest trend antidemocratic în regiunea în care se află şi România ridică întrebări serioase cu privire la rezistenţa tinerelor democraţii din Uniunea Europeană (UE), dar şi cu privire la perspectivele aspiranţilor la integrare, subliniază FH în raportul "Naţiuni în Tranzit 2012", publicat miercuri, analiza sa anuală asupra evoluţiilor democratice în regiunile Europei Centrale şi de Est şi Eurasia.

Într-o perioadă de amplificare a nesiguranţei economice, raportul avertizează asupra creşterii tendinţelor antidemocratice în Ungaria şi Ucraina, care au potenţialul să se extindă în întreaga regiune.

"Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, sub pretextul unor aşa-numite reforme, au distrus în mod sistematic mecanisme de echilibrare a puterii", a declarat David J. Kramer, preşedintele FH.

"Ei par să continue «putinizarea» ţărilor lor, un lucru ironic, în condiţiile în care în Rusia putinismul a fost puternic discreditat în ultimul an, ruşii căutând să obţină garanţii ale transparenţei şi responsabilităţii Guvernului", a adăugat el.

Raportul insistă asupra cazului Ungariei ca cel mai "flagrant" exemplu de declin democratic în rândul state membre UE, în care combinaţia unor tradiţii şi practici democratice slabe, reţele rezistente de corupţie şi clientelism, niveluri scăzute ale încrederii publice şi condiţii economice precare au împiedicat realizarea unor reforme democratice permanente.

Alte cinci state din regiune, şi anume Bulgaria, Cehia, Lituania, România şi Slovacia, s-au confruntat, de asemenea, cu declinuri nete la acest capitol în ultimii cinci ani, notează FH.

Sub guvernarea lui Ianukovici, scorurile obţinute de Ucraina s-au înrăutăţit la cinci categorii, prezentând un declin abrupt în independenţa sistemului judiciar şi un scor de ansamblu la capitolul democraţie care se apropie rapid de nivelul din perioada de dinainte de "revoluţia portocalie", subliniază organizaţia.

Traiectoria descendentă a Ucrainei şi trendul negativ al aspiranţilor din Balcani la integrarea europeană puns sub semnul îndoielii extinderea cercului statelor democratice în Europa.

În Rusia, alegeri legislative frauduloase şi anunţul unei succesiuni deja stabilite la preşedinţie au declanşat proteste ample în decembrie, însă autorităţile s-au reţinut de la reprimări masive asupra reprezentanţilor societăţii civile. Cu toate acestea, regimul a continuat să utilizeze sistemul judiciar ca pe un instrument de intimidare şi persecutare a activiştilor, subliniază FH. Pe de altă parte, în aproape toate ţările din Balcani, reforme considerate critice au stagnat, iar rolul banilor în politică şi vulnerabilitatea economică a mass-media creează îngrijorare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite