Ungaria scoate la vânzare arta comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Budapesta au decis să folosească moştenirea comunistă a ţării pentru a ajuta victimele dezastrului ecologic provocat acum două luni de o scurgere de noroi toxic.

Zeci de tablouri cu Lenin, cu alţi lideri comunişti sau cu soldaţi ruşi  au fost şterse de praf şi expuse în public pentru prima dată în 20 de ani. Una dintre piesele ce atrag atenţia este un bust impozant, în mărime naturală, al lui Lenin.

În total, 230 de opere de artă şi-ar putea găsi proprietari la licitaţia care va avea loc astăzi, la galeria Pinter din Budapesta. Guvernul speră ca obiectele să fie cumpărate de oameni de afaceri, studenţi şi colecţionari din Ungaria, din alte ţări europene şi chiar din SUA. „Vom demonstra că obiectele cele mai inutile pot fi folosite cu un scop util", se arată în comunicatul de presă privind licitaţia.

Preţuri între 5 şi 1.500 de dolari

În ciuda semnificaţiei istorice serioase a operelor de artă, organizatorii injectează şi puţin umor în acest eveniment. Gazdele licitaţiei vor fi doi actori de comedie, care doresc, la rândul lor, să ajute victimele dezastrului ecologic.

„Acest lucru va face licitaţia mai plăcută. Dar, în acelaşi timp, respectăm obiectele şi memoria oamenilor care au trăit în acea perioadă", a declarat Anna Losonci, responsabilă cu licitaţia. Preţurile pentru diferitele obiecte încep de la 5 dolari, pentru o poză a lui Lenin din 1970, la aproape 1.500 de dolari, pentru un tablou în ulei intitulat „Prietenia Sovieto-Ungară". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite