Ungaria e ţinută în anticamera FMI. Budapesta va primi bani numai dacă dovedeşte seriozitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul FMI, Christine Lagarde, a subliniat că pentru a începe negocierile cu Ungaria pentru un acord stand-by, guvernul de la Budapesta trebuie mai întâi să prezinte "dovezi clare" privind "angajamentul său ferm" de a duce la capăt condiţiile împrumutului.

De asemenea, Lagarde a afirmat vineri dimineaţă, după întâlnirea de la Washington cu negociatorul-şef maghiar Tamas Fellegi, că pentru Ungaria este "esenţial" sprijinul Comisiei Europene în vederea începerii negocierilor pentru noul acord stand-by şi linia de credit. Potrivit portalului ungar, Portfolio.hu, deşi Lagarde nu a afirmat explicit, FMI aşteaptă ca guvernul lui Viktor Orban să modifice legea care limitează independenţa Băncii Naţionale a Ungariei.

Totodată, trebuie notat că directorul FMI a subliniat că va începe discuţiile cu Budapesta numai asupra unui acord stand-by, care presupune condiţii stricte pentru alocarea tranşelor de împrumut, precum şi o monitorizare permanentă cu privire la îndeplinirea reformelor angajate. Aceasta deşi oficialii maghiari continuă să afirme că Ungaria are nevoie de un acord de tip preventiv, care presupune deschiderea unei linii de credit, fără impunerea unor condiţii severe.

Iar referirea la sprijinul Comisiei Europene arată că FMI nu se va angaja în discuţii cu Ungaria atât timp cât nu va fi lămurită problema reformelor constituţionale promovate de Fidesz, partidul lui Orban, asupra cărora Bruxellesul s-a sesizat.

Oficialul ungar a confirmat precondiţiile ridicate de FMI

Într-o declaraţie pentru agenţia ungară MTI, Fellegi a subliniat că problema creării cadrului legal pentru reinstituirea independenţei Băncii Naţionale a fost ridicată în întâlnirea cu Lagarde. Însă nu şi reformele constituţionale faţă de care s-a sesizat Comisia Europeană. Pe de altă parte, Fellegi a arătat că nu s-a menţionat în discuţia cu directorul FMI nicio cifră privind suma pe care ar urma să o împrumute Ungaria, un alt indiciu că guvernul de la Budapesta este ţinut la distanţă până nu dovedeşte seriozitate.

Potrivit unor analişti de la Budapesta, Ungaria, care plăteşte în prezent pentru obligaţiunile sale dobânzi de peste 10%, nesustenabile pe termen lung, are nevoie de 20 de miliarde euro pentru stabilizarea economico-financiară în următoarea perioadă. Budapesta trebuie să finanţeze numai în acest an datorii mai vechi aflate la scadenţă în valoare de 5 miliarde euro.

Turneu european în căutare de sprijin

Negociatorul-şef maghiar a anunţat că luni şi marţi va călători în Germania pentru întâlniri cu guvernatorul Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, dar şi cu guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann. Iar pe 20 ianuarie el se va vedea şi cu comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, subiectul discuţiilor fiind obţinerea de sprijin pentru o finanţare mai accesibilă a Ungariei.

Comisia Europeană avertizează

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Manuel Durrao Barroso, a anunţat joi că pe 17 ianuarie va fi prezentată analiza asupra reformelor constituţionale adoptate de Budapesta la sfârşitul lui decembrie şi care au trezit suspiciuni că nu respectă valorile şi principiile europene. "Ne vom folosi toate puterile pentru a ne asigura că Ungaria respectă principiile, valorile şi regulile Europene. Şi sunt sigur că vom obţine asta", a avertizat însă Barroso, arătând că ar fi bine dacă autorităţile de la Budapesta vor modifica din proprie iniţiativă legislaţia care a stârnit nemulţumiri.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Eniko Gyori, a declarat că speră că guvernul ungar va reuşi să rezolve problemele cu Comisia Europeană. Executivul maghiar se va reuni săptămâna viitoare în trei şedinţei pentru a reevalua textele de legislaţie respective.

Popularitatea lui Orban s-a prăbuşit

Deşi în ultimile săptămâni a evitat cât mai mult apariţiile publice şi comentariile pe tema nemulţumirilor ridicate faţă de reformele sale atât în plan intern, cât şi de UE, FMI şi mediile internaţionale, popularitatea lui Orban a scăzut drastic, potrivit unui sondaj recent prezentat vineri de AFP. Astfel, dacă în urmă cu 18 luni, când a venit la putere cota sa de popularitate era de 68%, acum a scăzut la 31 la sută. În ceea ce priveşte partidul său, Fidesz, care a obţinut 52 la sută din voturi, este cotat acum cu 26 la sută din intenţiile de vot.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite