Ungaria ar putea avea soarta Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul guvern de la Budapesta se zbate ca ţara să nu intre în incapacitate de plată. Forintul a înregistrat joi cea mai mare depreciere dintre monedele lumii, după ce un lider al Fidesz a afirmat că Ungaria are şanse mici de a evita soarta Greciei.

Economia Ungariei este într-o situaţie mai gravă decât se aştepta noul guvern, a spus vicepreşedintele partidului de guvernământ Fidesz, Lajos Kosa, respectând buna tradiţie din regiune - şi nu numai - de a da vina pe Executivul anterior. „Se pare că scopul nostru actual este să nu intrăm în incapacitate de plată. Există o şansă mică de a evita soarta Greciei, deoarece situaţia este mult mai gravă decât credeam", a spus cât se poate de sincer Kósa, în timpul unei conferinţe pe tema dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii organizate de cotidianul „Napi Gazdaság".

Citiţi şi: Maghiarii condamnă „Trianonul“ la Versailles

Consecinţa imediată a declaraţiilor incendiare ale lui Kosa a fost căderea monedei naţionale. Forintul s-a depreciat joi cu 1,7%, la 280,4 forinti pentru un euro, înregistrând cea mai slabă evoluţie dintre cele 170 de monede analizate de Bloomberg. Chiar înainte de comentariile liderului Fidesz, moneda ungară se apreciase uşor cu 0,7%, după o perioadă mai puţin fastă. Ieri, forintul şi-a continuat declinul, scăzând cu 2,1 procente în raport cu moneda europeană.

Probleme cu plata salariilor

Vicepreşedintele Fidesz a mai mărturisit că în sectorul administrativ există situaţii în care salariile pe luna iunie nu vor putea fi plătite. „Trebuie să luăm măsuri imediate, indiferent de costuri, acum că corabia se scufundă", a conchis Lajos Kósa. Declaraţiile politicianului ungar au fost completate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Acesta a declarat, după o întâlnire cu premierul Viktor Orban, la Bruxelles, că Ungaria este într-o „situaţie delicată", iar guvernul trebuie să accelereze consolidarea finanţelor publice.

Premierul Viktor Orban s-a dus special în capitala europeană pentru a cere acordul Uniunii Europene în privinţa unui deficit bugetar peste limita convenită pentru 2010. Liderul Fidesz este convins că deficitul bugetar al Ungariei va ajunge la 5-6% în acest an, faţă de ţinta oficială de 3,8%.

Această ţintă a fost stabilită de precedentul guvern socialist, împreună cu FMI şi UE, în momentul în care Budapesta a solicitat un împrumut pentru a depăşi criza. Orban îi acuză pe socialişti de cheltuieli ascunse. Mai pesimist, şeful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a afirmat că deficitul bugetar al ţării ar putea ajunge la 7,5% din PIB.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite