Ungaria: proiect de lege pentru înregistrarea votanţilor înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa de guvernământ din Ungaria, constituită din formaţiunea conservatoare Fidesz şi Partidul Creştin Democrat, a înaintat marţi Parlamentului un controversat proiect de lege privind noile proceduri electorale, care introduce obligativitatea înregistrării prealabile a votanţilor înainte de un scrutin.


Înregistrarea prealabilă a cetăţenilor cu drept de vot va fi posibilă cu până la 15 zile înainte de alegeri, iar înregistrarea va fi validă pentru trei scrutine - alegeri generale, alegeri locale şi alegeri europarlamentare. Totuşi, o persoană care nu se înregistrează pentru primul scrutin, va avea posibilitatea să o facă pentru viitoarele alegeri.

Propunerea legislativă urmăreşte, de asemenea, crearea unui Centru naţional pentru alegeri, un organism autonom în cadrului sistemului de administraţie publică, ce se va ocupa de pregătirea şi administrarea alegerilor.

Dacă proiectul va ajunge lege, candidaţii vor fi nevoiţi pe viitor să strângă cel puţin 200 de semnături pentru a candida la alegerile generale din Ungaria şi cel puţin 5.000 de semnături pentru alegerile la Parlamentul European.

Proiectul include şi propunerea de a amenda legea de bază, astfel încât compilarea listei de votanţi să se facă voluntar. Cu alte cuvinte, statul nu va mai deţine o listă centrală a votanţilor.

În plus, modificările vor afecta şi regulile privind referendumurile naţionale. În viitor, referendumurile vor fi valide dacă cel puţin jumătate dintre votanţii eligibili înregistraţi se vor prezenta la vot şi exprimă un vot valid. În prezent, proporţia se aplică tuturor electorilor.

Planul a fost însă criticat de opoziţie şi de organizaţii ale societăţii civilă, care susţin că proiectul serveşte intereselor Fidesz, care va putea astfel să-i filtreze pe cei indecişi înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru primăvara lui 2014, cu obiectivul de a se menţine la putere.

Procentul celor indecişi s-ar putea situa, conform mai multor sondaje, la 50% din cei 8 milioane de cetăţeni cu drept de vot

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite