Ungaria, pârâtă că nu dă arta înapoi evreilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tribunal american a intentat proces Ungariei, cerând, într-o primă etapă, întocmirea unui inventar complet şi transparent al obiectelor de artă furate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de la evrei şi care, la ora actuală, se află în posesia statului, relatează presa americană şi israeliană.

Este pentru prima dată când se face o astfel de cerere în cadrul unui proces de restituire, menţionează cotidianul „Haaretz".

În joc sunt 40 de obiecte de artă a căror valoare depăşeşte 100 de milioane de dolari şi care se găsesc dispersate în mai multe muzee din Budapesta şi din provincie. Ele au aparţinut celui mai mare colecţionar de artă din Ungaria interbelică, baronului Mor Lipot Herzog şi cuprind, printre altele, picturi de El Greco, Camille Corot şi Gustave Courbet. În vremea respectivă, colecţia Herzog a fost comparată cu colecţia americană Frick din New York şi Wallace din Londra.

Ungaria nu urmează practicile europene

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, baronul Herzog a murit într-un detaşament de muncă obligatorie. Nepoatele lui au reuşit să se refugieze în străinătate, scăpând astfel de deportarea la Auschwitz. Deşi o parte a colecţiei de artă a fost ascunsă, ea a fost găsită şi a intrat în mâna germanilor şi apoi, după război, a fost înapoiată statului ungar .

De atunci, în pofida mai multor procese intentate de urmaşii familiei Herzog, Ungaria a refuzat să îna­poieze obiectele de artă. O hotărâre judecătorească definitivă dată de un tribunal de la Budapesta a decis că aceste bunuri vor rămâne proprietatea statului ungar. Astfel, Ungaria este una dintre puţinele state care nu preiau practicile unui număr mare de ţări europene sau chiar ale Statelor Unite, de a returna bunurile evreieşti confiscate de nazişti şi care au ajuns  în custodia statului.

Descendentul familiei, baronul de Csepel, care a intentat procesul, este conştient că şansele de a căpăta înapoi prin tribunal obiectele nu sunt prea mari, dar crede că un astfel de demers ar putea exercita presiuni asupra Ungariei, ajungându-se eventual la o înţelegere în afara tribunalului. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite