Ungaria, paralizată de greve

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Sindicatele protestează faţă de reformele din domeniul sănătăţii şi pensiilor iniţiate de guvernul Gyurcsany. Sindicatul Liber al Lucrătorilor Feroviari din Ungaria a declanşat ieri o

>> Sindicatele protestează faţă de reformele din domeniul sănătăţii şi pensiilor iniţiate de guvernul Gyurcsany.

Sindicatul Liber al Lucrătorilor Feroviari din Ungaria a declanşat ieri o grevă generală pe termen nedeterminat pentru a protesta faţă de reformele din domeniul sănătăţii şi pensiilor promovate de guvernul Gyurcsany. Mişcarea de protest a provocat întârzieri ale trenurilor şi curselor aeriene. Feroviarilor li s-au alăturat şi profesorii, personalul medical şi fermierii.

Ieri-dimineaţă, doar 45% din trenuri circulau şi 3.500 de angajaţi participau la grevă, potrivit confederaţiei sindicale Liga, aflată la iniţiativa mişcării. Sindicatele au anunţat că "mai bine de" 10.000 de profesori şi-au întrerupt activitatea, alături de personalul a 15 spitale, clinici şi cabinete medicale.

Fermierii ungari au avertizat că vor bloca accesul pe 40 de şosele naţionale. Greviştii se tem că privatizarea parţială a sistemului de asigurări de sănătate, moştenit din perioada comunistă, pune în pericol serviciile acordate celor mai săraci.

Soarta executivului, în pericol

Parlamentul ungar urma să dezbată ieri un proiect de lege controversat care împarte organismul public de asigurări sociale în 22 de centre regionale care pot fi deschise în proporţie de 49% capitalului privat, în cadrul unui program de reforme destinate să reducă deficitul sistemului de asigurări medicale.

Guvernul de centru-stânga, care a garantat menţinerea serviciilor de bază pentru toată populaţia, apreciază că recurgerea la capitalul privat este singura modalitate de a asigura longevitatea sistemului de sănătate, foarte deficitar, şi de a-i asigura investiţiile de care are nevoie.

Această reformă este susţinută în special de Partidul Liberal, care a ameninţat că se retrage din coaliţia de guvernare pe care o formează cu Partidul Socialist al premierului Ferenc Gyurcsany, dacă aceasta nu este adoptată. Dacă va fi respinsă în parlament, legea reformei sanitare ar putea duce la căderea guvernului condus de Ferenc Gyurcsany.

Trenuri afectate şi în România

Şefa Biroului de presă din cadrul CFR Călători, Alina Predescu, a declarat pentru Hotnews că, din cauza grevei feroviarilor din Ungaria, câteva trenuri internaţionale vor fi afectate. Astfel, trenurile 374 şi 375 Bucureşti
Nord - Praga şi retur se anulează pe relaţia Praga - Budapesta - Praga, iar trenurile 241 şi 240 Bucureşti Nord - Veneţia şi retur se anulează pe relaţia Koprovnica - Budapesta - Koprovnica. Greva va afecta şi circulaţia trenurilor 346 şi 347 Bucureşti Nord - Viena şi retur care se anulează pe relaţia Budapesta - Viena - Budapesta.

Trenurile 269 şi 268 Budapesta - Munchen şi retur se anulează pe relaţia Viena - Budapesta - Viena (trenul are un vagon direct din Bucureşti Nord către Munchen). Trenurile care trebuiau să ajungă ieri în Staţia CFR Arad din Ungaria au oprit în staţia de frontieră Curtici.


Potrivit Biroului de Informaţii al Staţiei CFR Arad, în cursul zilei de luni niciun tren care era programat să sosească din Ungaria nu a ajuns la Arad.

În ajun de sărbători, feroviarii le fac viaţa grea ungurilor şi guvernanţilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite