Ungaria alunecă în extremism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul poporului de la Budapesta atrage atenţia politicienilor maghiari asupra pericolului reînvierii rasismului Atitudinea maghiarilor faţă de minorităţi aminteşte de atmosfera din

Avocatul poporului de la Budapesta atrage atenţia politicienilor maghiari asupra pericolului reînvierii rasismului

Atitudinea maghiarilor faţă de minorităţi aminteşte de atmosfera din Germania anilor `30, susţine Ernö Kállai, avocatul poporului pentru problema minorităţilor.

Ombusmanul ungur nu consideră că afirmaţiile sale ar fi exagerate deoarece, pentru toate fenomenele negative din viaţa socială în Ungaria, se caută un ţap ispăşitor şi de cele mai multe ori problemele sunt trecute pe seama minorităţilor. Din păcate, a afirmat Kállai, încetul cu încetul acest mod de gândire se instituţionalizează, un exemplu în acest sens fiind propunerea unui referendum privind rromii.

În general, problema rromilor este trecută sub tăcere. Când a izbucnit recentul scandal din timpul demonstraţiei homosexualilor, tulburată de o serie de huligani, mulţi au luat poziţie şi au condamnat, în mod justificat, cele întâmplate.

Şi în cazul rromilor, sunt unii oameni politici care susţin că nu este corect ce se întâmplă, apoi adaugă cuvântul "dar". Kállai a subliniat că este nevoie ca legislaţia existentă să fie interpretată corect, iar când au loc incidente provocate de reprezentanţi ai minorităţilor să intervină poliţia, nu alte
forţe.
"Nu este cazul ca o organizaţie de extremă dreaptă să-şi asume sarcina de a face ordine", a afirmat el, referindu-se indirect la Garda Ungară, care face demonstraţii de forţă în localităţile unde populaţia se plânge că are probleme cu rromii.

"Trebuie luate măsuri urgente deoarece o parte importantă a societăţii sprijină soluţiile extreme", a subliniat oficialul într-un interviu acordat cotidianului "Nepszabadság".

Kallai cere elitei să reacţioneze

Potrivit lui, elita politică din Ungaria ar trebui să acţioneze urgent pentru a modifica această orientare periculoasă din societatea ungară.

Pe de altă parte, premierul Ferenc Gyurcsány a declarat, cu prilejul Zilei Holocaustului rromilor, că Ungaria îi va apăra pe toţi cetăţenii săi în faţa unor manifestări rasiste. "Ştim că există astăzi organizaţii paramilitare care umblă prin comune şi localităţi, induc ură în rândul populaţiei şi teamă în rândul rromilor", a
avertizat el.

Trebuie luate măsuri urgente deoarece o parte importantă a societăţii sprijină soluţiile extreme
Ernö Kállai, avocatul poporului pentru minorităţi

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite