Ungaria: „revoluţia clovnilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 10.000 de persoane au participat joi seara la Budapesta la o demonstraţie a forţelor de ordine împotriva unor măsuri cu caracter retroactiv luate de guvernul Orban privind eliminarea pensionării anticipate.

Acţiunea, cu caracter paşnic, a fost denumită „revoluţia clovnilor", ca ironie faţă de un răspuns dat de premierul Viktor Orban la o cerere a protestatarilor, de a negocia public. Premierul declarase că îl va trimite pentru discuţii pe „secretarul de stat cu problemele clovnilor". Demonstraţia nu a fost organizată de sindicate, ci de doi foşti negociatori ai forţelor de ordine, Peter Konya şi Kornel Arok. Într-un apel plasat pe site-urile de socializare, cei doi au cerut membrilor nemulţumiţi ai forţelor de ordine şi tuturor celor dezamăgiţi de actualul guvern să vină să demonstreze îmbrăcaţi în clovni.

A fost un răspuns masiv, organizatorii vorbind chiar de 35.000 de participanţi. În acelaşi timp, pe strada Alkotmany, vizavi de Parlament unde au început protestele, a fost instalată o cabină de vot în care doritorii puteau să-şi retragă încrederea acordată formaţiunii Fidesz şi premierului. Până seara, au fost exprimate 20.000 de voturi, o parte dintre ele pe internet, dar acţiunea continuă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite