Ungaria: a intrat în vigoare legea dublei cetăţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar de ziua sărbătoririi Sfântului Ştefan, primul rege al Ungariei, pe 20 august, a intrat în vigoare legea dublei cetăţenii, votată de Parlament cu câteva luni în urmă. Aplicarea prevederilor ei va începe la 1 ianuarie 2011 şi, cu toate că este vorba de o simplificare a redobândirii cetăţeniei, procedurile sunt destul de greoaie, apreciază specialişti în drept, citaţi de cotidianul budapestan „Nepszava”.

Potrivit vicepremierului Zsolt Semlyen, legea oferă posibilitatea inversării procesului de asimilare ce se desfăşoară în ţările vecine şi va întări identitatea maghiară a celor de dincolo de graniţe.

„Utimii opt ani, a declarat el, a ridicat un zid între cei ce trăiesc dincoace şi dincolo de graniţe, dar prin noua lege, obstacolele au căzut şi cei care vorbesc limba maghiară, strămoşii lor provin din vechea Ungarie şi se simt unguri să aparţină acestei naţiuni şi din punct de vedere juridic. Astfel, vom putea şterge „ruşinea Trianonului spiritual" din 5 decembrie 2004" (data referendumului din Ungaria când nu s-a reuşit votarea legii dublei cetăţenii).

Procedeu complicat

Dobândirea cetăţeniei nu se face în mod automat, ci pe bază de cerere individuală. Au dreptul să ceară cetăţenie persoane care au deţinut cetăţenie ungară sau descendenţii lor care au dispus de cetăţenie ungară înainte de 1920 sau între 1940-1945, vorbesc limba maghiară şi nu există obstacole care ar afecta siguranţa publică sau securitatea naţională.

Cetăţenia se poate cere doar individual la reprezentanţele Ungariei din străinătate, la Oficiile Stării Civile sau la direcţiile Oficiului de Imigrare şi Cetăţenie din Ungaria. În principiu, durata de obţinere a cetăţeniei este de trei luni, dar aici nu se include de pildă perioada în care se cere opinia organelor de securitate internă, astfel că răspunsul se va primi în aproximativ patru-cinci luni.

Ca prim pas, va trebui completat un formular cu datele personale ale solicitantului, însoţit de un cazier şi de documente prin care demonstrează calitatea de  cetăţean al Ungariei a antecesorilor. Este neclar dacă solicitanţii trebuie să treacă printr-un examen care dovedeşte cunoaşterea Constituţiei Ungariei, aşa cum s-a cerut până acum.

Drept de vot din partea unei comune

Deoarece noua lege nu dă drept de vot decât cetăţenilor care au adresă stabilă în Ungaria, Consiliul reprezentanţilor comunei Monok, locul de naştere a lui Lajos Kossuth, conducătorul revoluţiei ungare din 1848, a decis să ofere adrese stabile pentru toţi noii cetăţeni. Adresa ar fi chiar casa în care s-a născut revoluţionarul paşoptist. Totuşi, organele administrative superioare au declarat că  acest drept nu poate fi acordat de un consiliu comunal. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite